Elevii clasei a IX-a Filologie, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, dar și scriitorii Florin Haidamac și Tiberiu Avram și omul de afaceri Cornel Manaz au avut, ieri, parte de o experiență inedită, prilejuită de romanul „Copiii din tren coboară la prima”. Pe de o parte, liceenii au constatat „pe viu”, după cum a spus dirigintele lor, preotul Bogdan Feștilă, „că nu toți scriitorii sunt trecuți la cele veșnice” și că „nu toate personajele din cărți sunt fictive”, iar pe de altă parte, Florin Haidamac, autorul cărții, Cornel Manaz, personajul principal, și Tiberiu Avram, jurnalistul care a scris prefața volumului, au avut ocazia să vadă cum este recepționat romanul de adolescenți. Timp de mai bine de o oră, elevii și profesorul lor de limba română, Bogdan Feștilă, au disecat romanul după toate regulile analizei literare, într-un dialog viu, descoperind sensuri care nu de puține ori i-au surprins și pe cei implicați direct în construcția cărții. Cu argumente pertinente, tinerii cititori au subliniat temele romanului, cu care au intrat în rezonanță în funcție de experiențele personale, de propriile lor povești – „adevărata viață a unui copil din orfelinat”, „copilul abandonat în maternitate”, „abandonul”, „mama nepregătită să crească și să educe un copil”, „lupta pentru supraviețuire”, „reușita în viață”, „trenul vieții”. De asemenea, o întreagă paletă de sensuri au găsit în titlul cărții: „toți copiii mamei din roman au fost abandonați în urma călătoriei cu trenul”, trenul ca drum al vieții, ca mijloc de fugă sau ca șansă. Elevii au decodat și numărul de capitole ale cărții, 18, drept „cifră simbol care trimite la ideea maturizării”.
Întrebați ce momente din viața lui Cornel Manaz, relatate în carte, i-au impresionat cel mai mult, tinerii s-au oprit asupra unor scene emoționante, redate de unii dintre ei cu ochii în lacrimi.
Preotul Bogdan Feștilă a dezvăluit că a citit romanul „Copiii din tren coboară la prima” la recomandarea uneia dintre elevele sale, Teona și, după prima lectură, ca simplu cititor, au mai urmat două, „ca filolog și ca preot”. A mărturisit că una dintre întrebările esențiale din roman, ce face Dumnezeu atunci când tace, l-a frământat și pe el, după adolescență, iar răspunsul pe care l-a primit l-a condus de la filologie la preoție.
Elev: „Situația copiilor din orfelinat e chiar o treabă serioasă”
Cei 31 de elevi ai profesorului Feștilă și încă patru, care au dorit să participe la eveniment, au spus, fiecare, ce au simțit după ce au terminat de citit cartea: „cât sunt de norocos”, „poți să răspunzi la rău cu bine”, „mulțumesc pentru ce am”, „îmi iubesc familia”, „prețuiesc viața și tot ce am, de la mâncare în fiecare zi, până la frați”, „să lupți pentru ce îți dorești”, „e important să dăruiești”, „îmi iubesc familia”, „nu contează dacă ai părinți, contează să fii cu capul sus”, „fiecare lucru mărunt contează”, „milostenie și atenție pentru cei din jur”, „sunt foarte norocoasă că am o familie”, „mi-a schimbat perspectiva asupra lumii”, „să nu renunți”, „situația copiilor din orfelinat este chiar o treabă serioasă”, „să nu judeci”, „determinare”, „trebuie să lupți, să nu abandonezi”, „să dăruiesc”, „să am speranță”, „să devin mai puternic”, „că trebuie să muncești”, „să prețuim oamenii dragi și pe noi înșine”, „familia”, „familia”, „familia”, de mai multe ori. Una dintre eleve l-a întrebat pe Tiberiu Avram ce consideră că este cel mai important lucru în viață, iar la răspunsul acestuia, „familia”, lacrimi mari au început să-i curgă pe obraji. Tiberiu Avram a adăugat că atunci când familia nu există sau este departe, poate fi suplinită cu succes de prieteni buni și profesori dedicați, iar Cornel Manaz este cel mai la îndemână exemplu pentru asta.
Un alt elev a vrut să afle de la Cornel Manaz cum crede că ar fi fost viața lui dacă mama nu l-ar fi abandonat în maternitate și nu ar fi crescut prin orfelinate. „Pentru mine orfelinatul a fost o șansă”, a fost replica surprinzătoare a lui Cornel Manaz. „Mi-a oferit șansa la educație. Nu la un acoperiș deasupra capului, că acoperiș au și cei care dorm în gări sau în canale. La educație, la învățătură, la a cunoaște oameni care m-au îndrumat să merg pe un drum corect”, a spus Cornel, adăugând că în familia naturală ar fi existat un risc destul de mare să renunțe la școală timpuriu sau, mai rău, s-o ia pe căi greșite.
Înainte de sesiunea de autografe și de fotografii ale gazdelor cu oaspeților, profesorul Feștilă a avut o surpriză pentru elevii săi: prezentarea succintă a unui al doilea roman pentru adolescenți, „construit pe nostalgie”: „Aventuri pe șase roți”, scris de Tiberiu Avram. Cartea va face, de asemenea, subiectul analizei viitorilor filologi, în perioada următoare.
Menționăm că la manifestarea de ieri de la Colegiul „Mihai Băcescu”, organizată la inițiativa preotului-profesor Bogdan Feștilă, au participat nu doar elevii, ci și conducerea liceului, ceilalți profesori de limbă română din școală, precum și primarul de Fălticeni, profesorul Cătălin Coman, și părinți ai câtorva elevi.







