La Casa Polonă (Dom Polski) Suceava a avut loc vineri, în cadrul manifestărilor circumscrise Zilelor Culturii Polone, lansarea cărții cu titlul „Românii în goana după happy-end”, semnată de Bogumil Luft.
„O carte lucidă și actuală despre identitatea națională”
Evenimentul, așa cum a fost apreciat de organizatori, a constituit „o întâlnire foarte specială”, întrucât autorul a fost ambasador al Republicii Polone în România (între anii 1993 și 1999) și în Republica Moldova (2010-2012).
Prezentată atât în ediția în limba română (Editura Polirom, în colecția „Ego-grafii”, în traducerea Anei Maria Luft), cât și în ediția poloneză (cu titlul „Rumun goni za happy endom”), cartea este o poveste cu o intrigă complexă despre întâlnirea a două popoare, polonez și român, o carte despre care moderatoarea manifestării, Oana Strugaru, a spus că, pentru ea, a constituit „o trezire la realitate”.
O carte „intitulată ironic”, în care autorul „se apleacă asupra unor elemente esențiale ale identității naționale”, o poveste complexă în care „discursul crește de la un registru subiectiv la un registru obiectiv”, „o carte lucidă și actuală despre identitatea națională”.
„Sunt foarte mulți oameni care-au participat la întâlnirea mea cu România, întâlnire care durează deja de 30 de ani”
Tipărit cu sprijinul Institutului Polonez al Cărții – Programul de Traducere Poland și prezentat elogios în presa poloneză, volumul s-a bucurat de succes și a făcut obiectul unor lansări și dezbateri care au avut loc la Varșovia, Cracovia sau Poznan.
Bogumil Luft, care a vorbit în limba polonă, a mărturisit că, în perioada în care a fost ambasador în România, s-a aflat adeseori „în fața unor întrebări foarte concrete” și de aceea a scris această carte, către care să-i îndrepte pe cei care-i vor mai adresa astfel de întrebări.
„Nu sunt impresii – a subliniat el – ci lucruri cu care m-am confruntat și pe care-am încercat să le înțeleg”.
„Sunt foarte mulți oameni care-au participat la întâlnirea mea cu România – a spus el în poloneză și a continuat în limba română – întâlnire care durează deja de 30 de ani”.
„Îmi plac românii pentru curajul, imaginația și istețimea lor… pentru modul lor vesel de a fi…”
Autorul s-a arătat dispus să răspundă întrebărilor din sală, întrebări care au vizat situația actuală din Europa cu privire la refugiați, dar și întrebări referitoare la ceea ce a învățat în România.
La final, Bogumil Luft a citit ultimul capitol din cartea sa, capitul în care spune răspicat de ce îi plac românii.
„Îmi plac românii – scrie el – pentru curajul, imaginația și istețimea lor… pentru modul lor vesel de a fi…pentru umorul lor negru și distanțarea față de propria persoană…”
Ziarist și publicist, colaborator începând cu anul 1981 al revistei lunare „Więź”, Bogumil Luft a călătorit împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea în Columbia, Argentina, Chile, Elveția, Belgia, Franța și Cehia. În anul 1989 a publicat în săptămânalul „Tygodnik Solidarność”, iar în anii următori în „Spotkania”. În perioada 1999-2006 a fost redactor, publicist și comentator politic la cotidianul „Rzeczpospolita” și comentator radio și TV. În anii 2001-2003 a fost corespondent al cotidianului „Rzeczpospolita” la București și Chișinău, a fost ambasadorul Republicii Polone în România între anii 1993 și 1999, iar în anii 2010-2012, ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova.