Românii consumă câte 30 de kg de zahăr anual, dublu față de media europeană



Un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, față de circa 16 kg cât este media europeană, ceea ce explică înmulțirea cazurilor de diabet la copii și faptul că jumătate din populația României este obeză a declarat, joi, de Ziua Internațională a Alimentației, medicul Lygia Alexandrescu.
Medicii prezenți joi la conferința de Ziua Internațională a Alimentației, intitulată „Educația alimentară bate gena!”, au arătat că avem obiceiuri nesănătoase – consum de zahăr și prăjeli, faptul că uităm să bem apă sau fumăm – iar stresul prin care trecem zilnic și oboseala cronică de care ajungem să suferim ne dezechilibrează din punct de vedere hormonal.
„Din păcate, țara noastră are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile nesănătoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate în sănătatea publică ar fi obținute dacă cei mici ar fi convinși că e mai bine pentru ei să mănânce strugure, decât ciocolată”, a declarat medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.
Ea susține că, potrivit statisticilor, un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, față de circa 16 kg cât consumă în medie un european, ceea ce „face de înțeles avântul pe care l-a luat diabetul în rândul copiilor în ultimii 10 ani”.
Reprezentantul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat lansarea unui proiect privind introducerea obligatorie a educației alimentare în școli.
Elvira Gheorghita- descopera.ro
Sursa: Mediafax



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”

Peste 18.500 de suceveni au probleme mintale și de comportament. Rata sinuciderii la adolescenții români sub 15 ani, peste media europeană

Între 6-8 ani depresia se manifestă cu reacții comportamentale agresive de evitare a situațiilor sau a persoanelor noi. Foto cotidianul.ro
Între 6-8 ani depresia se manifestă cu reacții comportamentale agresive de evitare a situațiilor sau a persoanelor noi. Foto cotidianul.ro

Fumatul, alcoolul, alimentația nesănătoasă și activitatea fizică scăzută, principalii factori care îi îmbolnăvesc pe români și îi ucid prematur

România, a 9-a țară din Europa la aruncarea alimentelor. Anual, un om risipește 129 kg mâncare