Un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, față de circa 16 kg cât este media europeană, ceea ce explică înmulțirea cazurilor de diabet la copii și faptul că jumătate din populația României este obeză a declarat, joi, de Ziua Internațională a Alimentației, medicul Lygia Alexandrescu.
Medicii prezenți joi la conferința de Ziua Internațională a Alimentației, intitulată „Educația alimentară bate gena!”, au arătat că avem obiceiuri nesănătoase – consum de zahăr și prăjeli, faptul că uităm să bem apă sau fumăm – iar stresul prin care trecem zilnic și oboseala cronică de care ajungem să suferim ne dezechilibrează din punct de vedere hormonal.
„Din păcate, țara noastră are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile nesănătoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate în sănătatea publică ar fi obținute dacă cei mici ar fi convinși că e mai bine pentru ei să mănânce strugure, decât ciocolată”, a declarat medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.
Ea susține că, potrivit statisticilor, un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, față de circa 16 kg cât consumă în medie un european, ceea ce „face de înțeles avântul pe care l-a luat diabetul în rândul copiilor în ultimii 10 ani”.
Reprezentantul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat lansarea unui proiect privind introducerea obligatorie a educației alimentare în școli.
Elvira Gheorghita- descopera.ro
Sursa: Mediafax