Cupa Mondială pe pârtie naturală la seniori are loc pe mai multe pârtii din Europa, anul acesta, din cauza condițiilor meteo, fiind doar șase etape, ultima dintre ele găzduită de Vatra Dornei, în perioada 17-19 februarie, pe pârtia “Bucovina”, singura pistă naturală de sanie din România omologată internațional.
93 de sportivi din 17 țări care au concurat la ultima etapă de Cupă Mondială
Timp de trei zile localnicii și turiștii au admirat măiestria de a mânui sania pe gheață a celor 93 de sportivi din 17 țări. Concursul a fost structurat pe patru categorii: individual masculin, individual feminin, dublu și echipe.
La finalul competiției, Harald Steyrer, vicepreședintele Federației Internaționale de Sanie ne-a declarat că anul acesta condițiile meteo total nefavorabile unei astfel de competiți i-a pus la grea încercare pe organizatori, dar prin eforturile depuse competiția s-a desfășurat corespunzător.
“Aș dori în primul rând să mulțumesc sportivilor care în ultimile luni și în această săptămână ne-au oferit posibilitatea să vedem încă o dată cât de frumoasă este această disciplină sportivă. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei competiții, Federației Române de Bob și Sanie, Primăriei Vatra Dornei, domnului Ilie Boncheș, pentru susținere și pentru tot ceea ce a făcut pentru buna desfășurare, tuturor celor care au muncit efectiv și s-au implicat în buna organizare, oferindu-ne prilejul să avem o manifestare sportivă de înaltă clasă”, ne-a declarat Harald Steyrer.
Vatra Dornei promovată în străinătate de sportivi și junraliști străini
Înainte de festivitatea de premiere a campionilor mondiali la sanie, vicepreședintele Harald Steyrer i-a oferit profesorului Octavian Punbgovschi, șeful comitetului de organizare a ultimei etape a Cupei Mondiale, o copie a cupei mondiale, de dimensiuni reduse, în semn de recunoștință pentru efortul depus.
Conform primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, prin prezența la această competiție numeroasă a sportivilor, a oficialilor, a jurnaliștilor străini, Vatra Dornei, Bucovina și județul Suceava au devenit și mai cunoscute în întreaga lume.
“Doresc ca după cele două ediții de Cupă Mondială desfășurate la Vatra Dornei și a Campionatului Mondial de juniori să reușim să ne unim cât mai mulți pentru reușita acestor competiții. În anii viitori vom avea competiții foarte importante”, a precizat primarul Boncheș.
Festivitatea de premiere
Punctul final al Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală, ediția 2013 – 2014 a fost festivitatea de premiere din fața Primăriei Vatra Dornei. Înainte de înmânarea cupelor, Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor Vatra Dornei a prezentat un scurt program artistic.
Premiere pentru etapa a VI-a a avut loc la pârtie, după terminarea coborârilor, miercuri după amiază primind Cupa Mondială cei mai buni clasați în toate cele șase etape. Festivitatea a fost un motiv de bucurie în taberele câștigătorilor, italienii aducându-și învingătorii pe brațe la podiumul de premiere, iar rușii au privit cu lacrimi de bucurie
Primii premiați au fost sănierii de la dublu. Italienii Patrick Pigneter și Florian Clara au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, acumulând în cele șase etape 570 de puncte. La o diferență mare de puncte, rușii au urcat pe celelalte locuri de pe podiumul de premiere. Cu 465 de puncte, Aleksandr Egorov și Petr Popov au ocupat locul II, iar Pavel Porshnev și Ivan Lazarev, locul III cu 425 de puncte. Cu 189 de puncte dubloul Bogdan Moroșan și Gabriel Candrea ocupă poziția a opta, românii neparticipând la etapa din Olang, Italia.
La individual feminin, prima poziție pe podium a revenit rusoaicei Ekaterina Lavrentyeva cu 525 de puncte, pe locul II s-a clasat italianca Evelin Lanthaler cu 439 de puncte, poziția a treia fiind ocupată de austriaca Tina Unterberger cu 405 puncte. Dorneanca Anișoara Hutopilă, cu cinci participări din 6 etape, ocupă locul 19 în ediția 2013 – 2014 a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală.
La individual masculin pe primul loc s-a situat Patrick Pigneter (Italia), care a acumulat în cele șase etape 545 de puncte urmat de austrieci Thomas Kammerlander cu 500 de puncte și Michael Scheikl cu 424 de puncte. Adrian Filimon a ocupat locul 37, Bogdan Moroșan – locul 44, Cosmin Alexandru Codin – locul 48, Mihai Coubis poziția 70.
România, în prima jumătate a clasamentului
Pe națiuni, pe primul loc se situează Italia cu 4066 puncte urmată la o diferență foarte mică de Rusia cu 4015 puncte și Austria cu 3869 puncte. Într-un clasament al celor 19 țări care participă la Cupa Monmdială, România ocupă locul 8, înaintea unor țări ca Slovenia, SUA, Canada, Brazilia, Marea Britanie.
“Nu sunt foarte mulțumit de evoluția sportivilor noștri, miercuri am ratat o șansă de a ocupa un loc patru la etapă, am pierdut la diferențe foarte mici. Întotdeauna se întâmplă ca cineva să greșească, dar din păcate am ratat la noi acasă obținerea unui rezultat deosebit. Este adevărat că sportivii noștri nu au putut să se antreneze prea mult, să-și facă un avantaj din pârtia proprie, fiind nevoiți să se ocupe și de alte activități pentru buna desfășurare a ultimei etape de Cupă Mondială. Suntem fericiți că am reușit să scoatem la capăt competiția. Pentru noi, cel mai important este să rămânem în circuitul Cupei Mondiale. O parte dintre sportivii care au concurat la acest campionat sunt și juniori și vor rămâne în competiție pentru Campionatul Mondial de juniori”, ne-a declarat Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei.