România, a 9-a țară din Europa la aruncarea alimentelor. Anual, un om risipește 129 kg mâncare



O persoană aruncă zilnic peste 350 de grame de mâncare, iar anual risipește 129 de kg de alimente, anunță reprezentanții INSP, precizând că România este a noua țară din Europa din perspectiva alimentelor aruncate.
„Încercăm să aducem recomandările corecte, să îi convingem pe cei care vă pun la dispoziție mâncarea să fie sănătoasă, să nu aibă sare, să fie apă pe masă, să fie adecvată nutrițional. (…) Este o problemă de informare pentru că decizia cu privire la alimente și alimentație nu este ușoară. (…) Noi spunem stop risipei, astfel încât alegerile să fie sănătoase, echilibrate și adecvate vârstei. Noi aruncăm mult din ce cumpărăm. Suntem a noua țară din perspectiva performanței în a arunca alimente, ceea ce e îngrijorător. (…) O persoană aruncă zilnic peste 350 de grame de mâncare, ajungând să risipească anual 129 de kilograme de alimente”, a declarat, marți, Alexandra Cucu, directorul Centrului Național pentru Evaluarea și Promovarea Stării de Sănătate din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
De asemenea, Alexandra Cucu susține că un meniu sănătos trebuie să cuprindă fructe, legume și puțină carne.
„Cumpărați mâncare proaspătă, puțină, adecvată sfaturilor nutriționistului și nu poftei de moment. (…) Noi românii avem nostalgia accesului la carne însă trebuie să ne reamintim că organismul nostru are nevoie de fructe și legume și de puțină carne, din când în când, și dacă se poate să fie pește. Trebuie să avem nu doar proteine, dar și aminoacizii esențiali care fac bine la creier și la piele”, a mai adăugat Alexandra Cucu.
Specialiștii susțin că bebelușii și copiii ar trebui să mănânce într-un ritm încet, pentru a evita supraponderabilitatea.
„Mâncatul grăbit este unul din factorii asociați cu sporul supraponderal și s-au făcut niște cercetări în rândul copiilor. Factorul care duce la adăugarea supraponderală nu este neapărat din cauza dulciurilor, dar viteza cu care mănâncă. Adică, mâncăm inconștient. (…) Un prânz sănătos depinde de fiecare persoană, în funcție de cum își echilibrează mesele. Accentul trebuie pus pe proteine și pe alimentele de origine vegetală, adică salate și fructe. Trebuie de evitat grăsimile care țin mâncarea foarte mult în stomac”, a mai adăugat medicul primar în nutriție și igiena alimentației, Corina Zugrav.
De asemenea, medicul precizează că nu este o diferență mare între zahărul brun și cel alb, în schimb între făina albă și cea integrală este recomandat să o alegem pe cea din urmă, pentru că este mult mai sănătoasă.
O inițiativă legislativă care se referă la introducerea orei de nutriție pentru preșcolari, dar și elevii până în clasa a VIII-a a fost votată, recent, de Camera Deputaților, momentan fiind în dezbateri în Senat. Inițiatorii susțin că astfel vor să-i învețe pe copii cum să se alimenteze corect.



Recomandări

Alimentația necorespunzătoare este o cauză a îmbolnăvirii

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”