În această perioadă, credincioșii își pregătesc sufletul și trupul pentru a întâmpina marea sărbătoare a creștinătății ce încheie și anul calendaristic. Sâmbăta, duminica și în zilele de pomenire a anumitor sfinți mai importanți, notate cu cruce în calendar, dacă nu se întâmplă a fi miercurea sau vinerea, este dezlegare la pește. Acesta este un aliment simbol ce marchează sărbătorile din perioada posturilor, amintind despre faptele Mântuitorului, între care înmulțirea peștilor, ori pescuirea minunată, acesta fiind și alimentul pe care l-a cerut Iisus Hristos ucenicilor, după Învierea Sa.
În zilele obișnuite ale postului, se recomandă abținerea de la mâncare de frupt (sau de dulce) și anume carne, ouă și produse lactate, precum și de la ulei vegetal și vin, în afară de zilele de dezlegare la pește.
Dar primul lucru pe care trebuie să-l știe un bun creștin, după cum mărturisesc preoții, este ca postul să fie abținerea nu numai de la mâncare, ci și de la celelalte desfătări trupești, astfel postul fizic să fie însoțit de postul spiritual. Faptele bune, milostenia și rugăciunile din timpul celor șase săptămâni ce preced Sărbătoarea Crăciunului sunt făcute după modelul dat de Mântuitor care s-a rugat timp de 40 de zile în pustie pentru neamul omenesc.
Rugăciunile ce se citesc în postul Crăciunului, atât pentru sufletul celor vii cât și pentru cei răposați, în mănăstiri, schituri, ori biserici se numesc sărindare, iar pomana care se dă săracilor trebuie să fie de post, ori de peste în zilele de dezlegare.
Cea mai frumoasă răsplată pentru credincioșii care respectă postul este împărtășania, primită ca o încununare a strădaniei creștinești. Preoții hotărăsc, la spovedanie, dacă pot sau nu să se împărtășească cei care vin la ei ca să-si mărturisească faptele.