În fiecare an, la data de 5 iunie se celebrează Ziua Mondială a Mediului, zi instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și care reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Națiunilor Unite.
Tema pentru Ziua Mondială a Mediului din acest an este: “Gândește. Mănâncă. Salvează”.
„Prin alegerea acestei teme se dorește desfășurarea unei campanii de încurajare a acțiunilor/măsurilor care conduc la reducerea risipei de alimente și de resurse naturale în general”, a declarat directorul Agenției de Protecție a Mediului Suceava, Vasile Oșean.
Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului Suceava va organiza mâine, la ora 11.00, un simpozion cu tema “Utilizarea resurselor naturale și a alimentelor în contextul dezvoltării durabile”. Simpozionul va avea loc în sala de ședințe a APM Suceava. La această acțiune sunt invitați elevi de la eco-școli, ONG-uri de mediu din județ și reprezentanți ai autorităților publice județene și locale. În cadrul simpozionului vor fi prezentate lucrări atât de către reprezentanți ai APM Suceava, cât și de unii invitați. La sfârșitul manifestării vor fi acordate diplome, din partea APM Suceava, pentru ONG-uri, școli, instituții etc., care s-au remarcat în domeniul protecției mediului.
Un studiu comandat de Organizația Națiunilor Unite arată că, anual, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente se risipesc. Mai exact 33% din totalul producției mondiale de mâncare se aruncă, în timp ce aproape un miliard de locuitori nu au ce mânca. Această cantitate de alimente risipită este echivalentă cu cea produsă în întreaga Africă sub-sahariană. În țările subdezvoltate risipa este cauza unei infrastructuri slabe, iar în țările dezvoltate atât comercianții, cât și cumpărătorii se grăbesc să ducă la gunoi mâncarea, deși termenul de valabilitate nu a expirat.
Campania din acest an propune unirea eforturilor tuturor celor care pot lua măsuri (de la fiecare cetățean în parte până la forurile care dețin puterea de decizie) pentru reducerea risipei de alimente și minimizarea impactului asupra mediului al producției de alimente și al proceselor de producție alimentară forțată. Aceste măsuri vor conduce și la economisirea banilor, eficientizarea producției și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.