Riscuri de contaminare a alimentelor din cauza adezivilor folosiți pentru etichete



Experții europeni au avertizat asupra riscurilor de contaminare a alimentelor din cauza adezivilor folosiți pentru etichete, în baza unui studiu realizat de cercetători spanioli și publicat într-o revistă a Societății Regale britanice de Chimie, relatează Daily Express, în ediția online de ieri.
Studii anterioare indicaseră că substanțele chimice din componența mai multor produse pot provoca infertilitate, cancer, dereglări ale sistemului imunitar și chiar probleme neurologice.
Un studiu realizat recent a indicat că o parte dintre substanțele chimice folosite în adezivii pentru etichetele destinate alimentelor pot trece prin ambalaj și riscă să contamineze produsele.
Deși există reglementări europene stricte în legătură cu utilizarea plasticului pentru ambalarea alimentelor, ziarul britanic precizează că nu există legi legate de substanțele chimice folosite pentru producerea adezivilor utilizați pentru atașarea directă sau indirectă pe ambalaje sau pentru atașarea ambalajelor între ele.
O echipă de experți a analizat compușii din adezivii acrilici, descoperind că unele dintre componente pot trece prin ambalaj și pot ajunge la alimentele din interior, unul dintre aceștia fiind considerat foarte toxic și fiind prezent în concentrații mari în unii dintre adezivi.
„Penetrarea adezivilor este posibilă la un nivel care poate provoca îngrijorare legată de siguranță”, a afirmat Valerie Guillard, expert la Universitatea din Montpellier.
Rezultatul studiului realizat de cercetători spanioli a fost publciat de Royal Society of Chemistry’s Journal of Materials Chemistry, după ce experții au analizat adezivii acrilici și 11 componente prezente în structura acestora.
„Este important să ținem cont de faptul că este vorba despre un studiu teoretic. Propriile noastre cercetări indică faptul că, deși în adezivi există mai multe substanțe chimice, potențialul lor de a ajunge la alimente este foarte scăzut”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției britanice pentru standarde în alimentație.