Riscul de îmbolnăvire de cancer al gurii este determinat de niște gene și de ritmul cu care acestea descompun alcoolul în organism, potrivit unui studiu la scară mare realizat de cercetătorii scoțieni, preluat de telegraph.co.uk.
Sute de pacienți cu cancer al gurii, laringelui și esofagului, din Europa și America Centrală și de Sud, dar și oameni care nu sufereau de aceste boli au fost studiați de cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie.
Specialiștii au studiat două gene implicate în metabolizarea alcoolului – o substanță cunoscută a fi un factor de risc pentru cancerul oral.
Persoanele purtătoare ale unor variante ale acestor gene par a prezenta mai puține riscuri de a dezvolta cancer în zona gurii sau a gâtului pentru că alcoolul este descompus mai repede în organism.
Profesorul Tatiana Macfarlane, coordonator al studiului, a spus: „Studiul indică faptul că riscul de cancer oral este asociat atât cu anumite gene cât și cu stilul de viață”.
„În particular, riscul depinde de cât de repede reușește organismul să metabolizeze alcoolul”, a adăugat aceasta.
„Rezultatele sugerează că riscul scade cu cât organismul reușește să metabolizeze alcoolul mai repede”, a explicat profesorul.
Studiul a fost publicat în Nature Genetics.