Femeile care au rude apropiate ce suferă de diabet zaharat de tipul II sunt de două ori mai expuse riscului de a dezvolta această afecțiune, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii americani, informează Reuters.
Faptul că țesutul adipos și anumite obiceiuri alimentare sunt moștenite și se răspândesc între membrii aceleiași familii determină în mare parte creșterea riscurilor de a dezvolta diabet de tipul II, potrivit rezultatelor studiului realizat de Harvard School of Public Health din Boston.
Astfel, persoanele care au una sau mai multe rude apropiate cu diabet zaharat de tipul II – cel asociat cu precădere obezității – prezintă un risc semnificativ de a dezvolta această boală.
La cercetare, care a durat 20 de ani, au participat 73.227 de femei, dintre care 5.101 au dezvoltat diabet zaharat de tip II.
Astfel, s-a descoperit că cele care aveau o rudă de gradul întâi cu diabet zaharat de tip II prezentau de două ori mai multe riscuri de a dezvolta această afecțiune. În plus, femeile pentru care diabetul era o boală de familie, aveau predispoziție pentru obezitate, la fel și rudele lor.
Printre obiceiurile alimentare „moștenite” în aceste familii se află consumul de alcool, consumul de carne roșie, de băuturi bogate în zahăr, care explică legătura dintre riscul de a avea diabet și istoricul familiei.
Diabetul zaharat de tipul II nu necesită tratament insulinic. Apare mai ales după vârsta de 40 de ani, iar 60-90% dintre pacienți sunt supraponderali sau obezi.