E.ON avertizează

Risc major de accidente fatale din cauza neglijenței și improvizațiilor la instalațiile de gaze naturale



Consumatorii de gaze naturale trebuie să asigure verificarea și curățarea coșurilor de fum de cel puțin două ori pe an. Foto: ziaruldevrancea.ro
Consumatorii de gaze naturale trebuie să asigure verificarea și curățarea coșurilor de fum de cel puțin două ori pe an. Foto: ziaruldevrancea.ro

Anul trecut, în aria de activitate a Companiei E.ON România au fost înregistrate 12 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon. În urma acestor evenimente, cinci persoane au decedat, asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 21 au fost la un pas de moarte din cauza intoxicației cu monoxid de carbon.
Reprezentanții E.ON atrag din nou atenția asupra necesității curățării coșurilor de fum și a întreținerii căilor de ventilare. Consumatorii de gaze naturale trebuie să asigure verificarea și curățarea coșurilor de fum de cel puțin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de coșărit sau al persoanelor autorizate să efectueze asemenea intervenții. Nu în ultimul rând, sucevenii trebuie să evite încălzirea locuinței cu aragazuri de gătit, acestea fiind surse majore de producere de intoxicații sau asfixii cu monoxid de carbon.
Intoxicații severe cu monoxid de carbon
În primele zece zile ale acestui an, zece persoane, din trei județe, au suferit intoxicații severe cu monoxid de carbon. În 2014, în aria de activitate a E.ON Distribuție România, intoxicațiile au făcut 26 de victime, dintre care cinci au decedat. Toate aceste evenimente nefaste au avut drept cauze coșurile de fum înfundate, existența unor aparate de încălzire neracordate la coșurile de fum, utilizarea aragazurilor de gătit pentru încălzirea locuinței, precum și improvizațiile la instalațiile interioare de gaze naturale.
Reprezentanții E.ON Distribuție România au declarat că nici unul dintre aceste incidente, care se înmulțesc cu precădere odată cu venirea sezonului rece, nu ar fi avut loc dacă cei în cauză ar fi respectat regulile elementare de utilizare a aparatelor și instalațiilor care folosesc gazele naturale. O arată și statisticile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), potrivit cărora peste 33% din totalul celor aproape 11.000 de incendii la locuințe înregistrate în perioada 2012-2014 ar fi putut fi evitate dacă cei în cauză ar fi curățat coșurile sau burlanele de fum ori le-ar fi reparat.
Campanii de prevenire și conștientizare
Prin intermediul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și E.ON România derulează, începând cu anul 2012, la nivel național, campanii de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor asupra pericolelor la care sunt expuși în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie. E.ON Distribuție România operează o rețea de gaze naturale în lungime de peste 20.000 km, respectiv o rețea de electricitate de peste 80.000 km care deservesc în total circa 3 milioane de clienți și acoperă județele din partea de nord a României (Suceava, Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău). Compania E.ON Distribuție România și-a început activitatea pe 1 ianuarie, fiind rezultată în urma fuziunii companiilor de distribuție din cadrul grupului E.ON România.



Recomandări

Investiții în valoare de 7,5 milioane de lei pentru modernizarea rețelelor de gaz din municipiul Suceava