Sezonul competițional de sanie pe pistă naturală 2016 – 2017 s-a încheiat duminică, 26 februarie, la Seiser Alm, Italia, cu ultima competiție, Youth Games, un campionat mondial de copii la care România a participat cu o echipă formată din două fete și doi băieți și care au obținut rezultate încurajatoare pentru sezonul următor.
Echipa de sanie a Romaniei la FIL Youth’s Games, formată din Maria Cristina Ciubotaru (13 ani), Ioana Ismană (13 ani), Cornel Alexandru Coca (12 ani) și Petrică Pilug (13 ani), a fost pregătită de jumătate din deja celebra echipă a României care a reușit clasarea pe locul patru la Campionatul Modial, respectiv profesorul Ciprian Tăzlăoanu și maestrul saniei pe pistă naturală Adrian Filimon. La final, după două zile de concurs, cu un singur antrenament oficial, cu o participare record de 116 sanieri din 10 țări, Maria Cristina Ciubotaru a ocupat locul 10 la Campionatul Mondial pentru copii – Seiser Alm Italia. Comportare onorantă și promițătoare au avut și ceilalți componenți ai echipei României de sanie pe pistă naturală. Petrică Pilug a ocupat locul 15, Alexandru Coca a ocupat poziția a 19 -a, iar Ioana Ismană nu a mai putut lua startul în cursa finală din cauza unei entorse. Băieții sunt din Poiana Negri, practică acest sport de patru ani, iar cele două fete sunt din Poiana Stampei, experiența lor în sanie este de un an, dar promit „un parcurs” frumos în acest sport.
„Pentru toți cei patru «nepoți»este prima participare la o competiție oficială internațională, care întâmplător este Campionatul Mondial pentru copii 2017. Nu le-a fost ușor la o participare record de 116 sportivi din 10 țări, numărul de sportivi care reprezintă o țară nu a fost limitat, Italia fiind gazdă și Austria venind cu un număr foarte mare de participanți, aproape jumătate din numărul concurenților și au ocupat primele 10 poziții. Italia este o forță, au multe pârtii de sanie naturală, fiecare pârtie are cel puțin un club în jurul ei și este normal să vină cu un număr mare de sportivi de valoare și la acest nivel”, ne-a declarat profesorul Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, club la care sunt legitimați și cei patru copii.
Prima participare internațională a juniorilor
Seiseralm este o stațiune la 2100 m altitudine, un loc foarte de bun pentru organizarea unei astfel de competiții, dar și cu costuri de cazare și masă foarte mari. Din cauza prețurilor lotul României a fost navoit să facă naveta de la o distanță mai mare.
„Organizarea a fost deosebită, au venit acasă încântați de festivitatea de deschidere, de competiție și de petrecerile organizate la nivelul lor de vârstă. Din păcate a fost deosebit de cald, pârtia a fost praf, au avut noroc că în noaptea dinaintea ultimei zile de competiție au fost minus 12 grade și au mai putut repara ce s-a putut. Au fost anulate manșele de antrenament oficial din prima zi de competiție, a fost o singură manșă sâmbătă dimineață și s-a intrat direct în concurs, ceea ce a fost un dezvantaj pentru sportivii din alte țări care nu cunoșteau pârtia.
A fost o problemă faptul că ei s-au antrenat pe o pârtie foarte bună, la Vatra Dornei, pe gheață tare, iar la concurs condițiile s-au schimbat, este exact cum am pățit cu seniorii la Campionatul Mondial de la începutul lunii februarie. Nu este periculos, dar la cea mai mică greșeală nu te clasezi așa cum meriți, așa cum s-a întâmplat cu Ioana Ismană.
Pentru sanierii români a fost prima participare internațională, au avut emoții, a fost un drum istovitor, a fost primul contact cu lumea bună a saniei. Competiția s-a desfășurat în localitatea de baștină a lui Patrick Pigneter, multiplu campion mondial în acest sport. Patrick a onorat din plin competiția, a făcut tot ce e nevoie pentru promovarea localității lui, a saniei pe pistă naturală, el fiind cel mai mare susținător al acestei discipline ca sport olimpic”, a precizat prof.Octavian Pungovschi.