„Polonus” (nr. 5/2014), revista Uniunii Polonezilor din România, are în prim-plan figura lui Ioan Paul al II-lea, Sfântul Părinte de origine poloneză canonizat în luna aprilie a acestui an.
Publicația se deschide cu rugăciunea bilingvă (polonă – română) „pentru a obține daruri prin mijlocirea Sfântului Ioan Paul al II-lea”, rugăciune urmată de câteva texte ilustrate, menite să contureze personalitatea veneratului papă („La izvoare”, „Cultul Sf. Ioan Paul al II-lea în România”, „Cu ochii pelerinului”, „Festivitățile canonizării lui Ioan Paul al II-lea la Varșovia”).
Este consemnată în continuare beatificarea episcopului Anton Durcovici (1888 – 1951), eveniment care a avut loc la data de 17 mai la Iași, în ziua în care s-au împlinit 126 de ani de la nașterea acestui martir al Bisericii Catolice. Într-un text intitulat „Viața și martiriul episcopului Anton Durcovici”, redactorul-șef al revistei, Stanislawa Iachimovschi, prezintă în sinteză, în limba română (în paralel cu traducerea în limba polonă semnată de E. Wieruszewska-Calistru) biografia episcopului care a murit de foame în închisoarea de la Sighet.
Nu lipsesc din sumarul revistei „Calendarul aniversărilor” (luna iunie) și „Cronica polonezilor bucovineni” (mai, 1914). Sunt apoi relatate o serie de evenimente precum cea de-a XV-a ediție a Festivalului Poeziei Mariei Konopnicka, Cupa interetnică Bucovina și întâlnirea polonezilor din Suceava cu invitații lor din data de 22 aprilie a.c. Sărbătorile lunii mai în Bucovina (1 mai – Sărbătoarea Internațională a Muncii, 2 mai – Ziua Drapelului Republicii Polone, 3 mai – Sărbătoarea Constituției din 1791 și Sărbătoarea Preasfintei Fecioare Maria Regina Poloniei) sunt consemnate de către Iwona Olszewska-Marculeac, iar conf. univ. dr. Sabina Fînaru, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, prezintă într-un material generos expoziția de artă plastică „Interferențe etnice bucovinene”. Este vorba de expoziția organizată de Uniunea Polonezilor din România, Departamentul pentru Relații Interetnice, Instituția Prefectului Județului Suceava, Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina, pentru a marca Ziua Europei (9 mai), la Casa Prieteniei din municipiul Suceava, expoziție care a reunit cca. 50 de lucrări de pictură, grafică și sculptură, realizate de zece artiști care reprezintă opt etnii din arealul bucovinean.