Consilierii locali suceveni sunt invitați de primarul de Suceava, Ion Lungu, să participe astăzi la o reuniune de urgență pentru a găsi o modalitate legală de a susține licitația din data de 22 iulie a.c., care are ca obiect desemnarea unui operator pentru gestionarea problemei câinilor comunitari. Deoarece caietul de sarcini actual prevede atât activitatea de strângere a animalelor de pe străzi, cât și eutanasia celor nerevendicate și neadoptate într-un interval de timp determinat (14 zile), cu referire explicită la HG 1059/ 2013, care cuprinde Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, suspendarea executării hotărârii de guvern duce la suspendarea licitației.
Primarul Lungu a declarat, ieri, în conferință de presă, că animalele fără stăpân de pe străzi au devenit una dintre cele mai mari probleme ale orașului, iar primăria nu are capacitatea de a gestiona singură această activitate.
„Parcă este un blestem. Este a doua oară când suntem scoși din priză exact când se părea că ne îndreptăm spre găsirea unei soluții”, a afirmat Lungu.
Consilierii locali, primarul și juriștii primăriei trebuie să decidă dacă trebuie să elimine din caietul de sarcini activitatea de eutanasiere sau dacă înlocuirea referirii la HG 1059/2013 cu sintagma „conform legislației în vigoare” ar permite continuarea procedurilor de licitație și adaptarea ulterioară la o decizie definitivă a instanței.
Principalul criteriu de departajare a ofertanților va fi tariful de capturare a animalelor
Conform condițiilor impuse de Consiliul Local Suceava, prinderea câinilor vagabonzi de pe străzile municipiului reședință de județ se va face cu trei echipe, fiecare cu mașină proprie, cu dotări speciale și cu personal medical autorizat să utilizeze pistolul cu tranchilizante. Principalul criteriu de departajare a ofertelor va fi tariful de prindere a câinilor, pentru trei categorii de câini – de talie mică (până în 10 kg), mijlocie (între 11 și 20 de kg) și mare (peste 20 kg). Activitatea de strângere a câinilor fără stăpân pleacă de la un număr estimat de circa 2.000 de animale.
Reamintim că eutanasierea este suspendată, după ce Curtea de Apel București a admis cererea unei fundații de protecție a animalelor și a dispus suspendarea executării HG 1059/ 2013 până la pronunțarea instanței de fond în acest caz.
Impas
Reuniune de urgență a Consiliului Local Suceava pentru problema câinilor vagabonzi
