În cazul unui reumatism cronic, peste o lingură de frunze de coacăz se toarnă 1 și 1/2 pahar de apă clocotită.
Se lasă o oră, după care se strecoară.
Se bea cîte 1/2 pahar, de 3-4 ori pe zi.
– În reumatismul cronic este recomandat decoctul de mere.
Se taie 3-4 mere necurățate de coajă și se fierb 10 minute în 300 ml de apă.
Se lasă 4 ore, după care se poate bea călduț, de 3-4 ori pe zi.
Se pun 300 g de frunze proaspete de viță-de-vie bine spălate într-un borcan de 3 litri.
Se toarnă apoi apă fiartă și răcită cît să le acopere și se lasă timp de trei zile borcanul bine acoperit.
Se bea cîte o ceșcuță de 3 ori pe zi (această infuzie este bună în dureri ale încheieturilor).
Pentru dureri reumatismale se recomandă decoctul de rădăcini de stevie.
Peste o linguriță de rădăcină mărunțită se toarnă 1 și 1/2 pahar de apă și se fierbe 15 minute.
Se lasă apoi 2 ore după care se pot lua cîte 2 linguri, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Peste 2 lingurițe de lobodă uscată se toarnă un pahar de apă clocotită și se lasă 30 de minute.
Se iau cîte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.
Pentru dureri ale articulațiilor se amestecă 60 ml de ceai tare cu 40 g zahăr.
Se adaugă 100 g de suc de struguri acri.
Se bea cîte un pahar pe zi.
În reumatismul cronic este foarte eficientă infuzia de coajă de ulm.
Peste 2 lingurițe de coajă de ulm se toarnă un pahar de apă clocotită și se lasă 2 ore.
Se ia cîte o lingură de 3-4 ori pe zi.
Se pun într-un vas de sticlă fructe verzi de scorus și miere încălzită în proporții egale.
Se lasă timp de 6-8 luni. Se adaugă apă fiartă și răcită și se beau cîte 20-30 grame, de 3-4 ori pe zi.
Acest remediu este eficient în reumatismul cronic.
– În caz de reumatism cronic, se amestecă cîte 2 lingurițe de coajă de ulm, coajă de salcie și muguri de mesteacăn.
Peste 1 lingură de amestec se pune 1 și 1/2 pahar de apă. Se fierbe la foc mic, timp de 10 minute.
Se ia cîte o lingură de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
– Pentru tratarea reumatismului cronic, se fierb 15-20 grame teci de fasole într-un litru de apă, timp de 2-3 ore. Se răcește și se strecoară.
Se bea cîte 1/2 pahar, de 4-5 ori pe zi.
– Se amestecă în cantități egale flori de soc, frunze de urzică și coaja de salcie.
Peste o lingură de amestec se toarnă un pahar de apă clocotită.
Se lasă o oră și se strecoară.
Se beau cîte 2 pahare pe zi.
– Se amestecă în cantități egale muguri de mesteacăn, frunze de carpen și de urzică.
Peste 2 linguri de amestec se toarnă un pahar de apa clocotită.
Se lasă 3 ore, după care se strecoară.
Se bea cîte 1/2 pahar de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
– Peste 20 g amestec de rădăcină de iarba mare și brustur se toarnă 1 și 1/2 pahar de apă.
Se fierbe 10 minute și se lasă 4 ore, după care se strecoară.
Se ia cîte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de masă.