În înțelesul cotidian, reumatismul definește afecțiuni diverse, caracterizate prin dureri ale aparatului locomotor și ale uneia sau mai multor articulații în particular.
Se pot distinge reumatisme articulare inflamatorii, reumatisme articulare degenerative și reumatisme articulare care afectează țesuturile din jurul unei articulații.
Cauzele inflamațiilor articulare sînt microbiene
Cauzele inflamațiilor articulare sînt microbiene (în acest caz agentul infecțios este prezent în interiorul articulației), metabolice (inflamația articulară este determinată de precipitarea microcristalelor de urat de sodiu, ca în cazul gutei) și reumatismale.
Reumatismul articular acut este o varietate particulară în care agentul infecțios, ce nu se află în articulație – streptococul hemolitic – se află la originea bolii. În alte artrite boala este urmarea unor infecții virale sau microbiene.
Alteori, cauza inflamației reumatismale este posibil genetică, ca în cazul spondilartritei anchilozante.
Alimentația celor care suferă de reumatism
Cei care suferă de reumatism este bine să știe că baza în alimentație trebuie să o constituie zarzavaturile, mai ales cele crude, precum și sucurile de zarzavaturi crude.
Se recomandă tablete de calciu, ca și pulberea minerală, care se amestecă în mîncare.
Tărîțele și zeama de tărîțe sînt de asemenea foarte bune.
Varza, păpădia și urzicile au mult calciu, la fel smochinele, semințele de floarea-soarelui și laptele crud.
Pentru ca acesta să fie valorificat, este nevoie de vitamina D, care se găsește în untura de pește.
Potasiul este un alt element de bază în tratarea reumatismului.
Cartofii, mai ales în coajă, și ceapă nu trebuie să lipsească din alimentația bolnavului de reumatism. Carnea, în schimb, trebuie consumată în cantități cît mai mici, deoarece este un suport alimentar al infecțiilor în organism.