Cartoful
– arsuri, degerături, erupții, plăgi, umflături ale pleoapelor cataplasme cu cartofi cruzi rași. Se poate adăuga ulei de măsline.
– gastrite, ulcere gastrice și duodenale, litiaza biliară, constipație / se stoarce bine cartoful ras și se bea sucul proaspăt
Varza
– furuncule, dureri de gît, dureri de cap, răgușeala, arsuri, plăgi, răni, contuzii, dureri musculare sau reumatismale, entorse, vînătăi, ulcer varicos – se spală frunzele de varză, se înlătură nervurile centrale și se strivesc trecînd peste ele cu un rulou de lemn sau o sticlă. Cînd apare sucul pe frunze acestea pot fi aplicate astfel: se iau 2-3 frunze groase care se acoperă cu o pînză groasă și se leagă cu tifon. Bandajul se ține 2-4 ore sau toată noaptea dacă e cazul. Cînd apare senzația de căldură insuportabilă se aplică alte frunze proaspete.
– constipație, diaree, indigestie, colite, gripă, guturai, edem, nervozitate / se bea suc proaspăt de varză sau apă în care a fiert varza
Ceapa
– Diaree – o mînă de foi de ceapă la un litru de apă. Se lasă să dea în clocot 10 minute. Se bea o jumătate de litru pe zi.
– gripă, răceală, laringintă 2 cepe tăiate în felii subțiri se lasă la macerat în 1/2 l de apă. Se bea un pahar între mese și unul la culcare timp de cîteva zile.
– dureri de dinți – se pune pe dinte un tampon îmbibat cu suc de ceapă
– migrena – felii de ceapă crude aplicate pe frunte
– înțepături de insecte – se freacă locul timp de unu-două minute cu o bucată de ceapă
– abcese, furuncule – se coace în cuptor o ceapă și se aplică felii calde pe zona bolnavă
– plăgi, tăieturi, arsuri – se aplică felii de ceapă pe leziune, se acoperă cu o pînză subțire și se pansează
Morcovul
– arsuri, furuncule, plăgi recente morcovii rași aplicați sub formă de comprese pe zona bolnavă
– constipație la adulți – se prepară o supă dintr-un kg de morcovi fierți de două ori într-un litru de apă
Pătrunjelul
– erupții pe față – se aplică suc obținut din strivirea frunzelor sau infuzie de pătrunjel
– vînătăi – frunzele strivite se aplică direct pe vînătaie
– plăgi, răni, înțepături de insecte pansament antiseptic și cicatrizant cu frunze strivite
– mastita (inflamația sînilor) – se aplica pe sîni frunze strivite
Cireșe
– Migrene – se strivesc cireșe și se aplică sub formă de compresă pe frunte
– pentru purificarea organismului – consumînd una sau două zile numai cireșe ajutăm organismul să elimine toxinele și deșeurile
Portocala
– gripa, răceala – se bea sucul de la o portocală, la care s-a adăugat două cuburi de zahăr, un pahar rom și apă
– constipație – se fierbe coaja unei portocale timp de o jumătate de oră, apoi se aruncă apa și se fierbe încă 20 de minute în apa ușor îndulcită (20g zahăr la 1l de apa). Se scoate coaja și se lasă să se usuce. A doua zi dimineața se mănîncă pe stomacul gol.
Lămîie
– greață, vărsături – sucul unei lămîi stoarse adăugat în jumătate pahar de apă îndulcită cu 1/2 linguriță de zahăr
– hemoragii nazale – se aplică în nara care sîngerează un tampon de vată îmbibat în suc de lămîie (sau oțet)
– dureri de cap – comprese cu suc de lămîie sau felii de lămîie pe tîmple
– răni sau plăgi infectate – se aplica suc de lămîie ca atare sau diluat
– înțepături de insecte – se freacă zona cu o felie de lămîie pe care s-a presărat puțină sare
– gingii bolnave, care sîngerează – se freacă gingiile cu o felie de lămîie, dimineața și seara timp de cîteva zile
– gripa, răceli, febra se bea sucul unei lămîi diluat în jumătate pahar cu apă
Banana
– vînătăi, așchii de lemn sau cioburi de sticlă intrate în piele – se aplică pe zona infectată partea interioara a unei coji de banană bine coaptă. Se leagă cu un tifon și se lasă mai multe ore sau toată noaptea dacă e cazul.
– Insomnii – o jumătate de banană seara la culcare