Se bea suc de varză proaspătă cu zahăr de 5-6 ori pe zi câte 1 linguriță.
– Se bea în loc de ceai apă (în care a fiert varză) îndulcită cu miere de albine.
– Muștarul amestecat cu miere de albine și ceapă tăiată mărunt liniștește tusea.
– O mână de secară cu spicușori se fierbe într-un litru de apă timp de 10 minute la foc mic. Se bea cald, timp de trei zile.
– Se amestecă 2 linguri de unt, 2 gălbenușuri proaspete, 1 linguriță de făină albă și 2 lingurițe de miere de albine. Se ia câte 1 linguriță de câteva ori pe zi.
– Prăjiți 2 ouă cu slănină de porc, presărați bine cu sare, asezați-le și legați-le pe piept după ce s-au răcit un pic.
– Alegeți 1 ridiche neagră mare, scoateți miezul și aranjați-o cu codița într-un pahar cu apă umplut 3. În scobitură puneți miere de albine, acoperiți cu celofan și lăsați-o astfel 24 ore. Sucul obținut se bea de 3-4 ori pe zi. O ridiche se poate folosi de 2-3 ori, adăugând din nou miere.
– Suc de aloe amestecat cu miere de albine încălzită în proporție de 1:1 se bea cîte 1 lingură de 3 ori pe zi contra tusei. Dacă aveți guturai puneți picături în nas din acest amestec.
PENTRU GUTURAI- Pentru tratarea guturaiului, seara, înainte de culcare, ungeți călcâiele cu iod, încălțați-vă cu șosete călduroase și culcați-vă. Dimineața dizolvați 1 linguriță de miere de albine în 2 linguri de apă fiartă. Muiați tampoane de vată în soluție și introduceți-le în nas pentru 20 minute.
– Pe o bucată mică de tifon pusă în două ungeți miere de albine fierbinte. Plasați tifonul pe rădăcina nasului și încălziți nasul cu un bec medicinal de culoare albastră.
– încă o metodă de încălzire a nasului: cu sare încălzită pe foc la aragaz într-un vas și pusă în doi săculeți de bumbac. În loc de sare puteți folosi 2 ouă fierte, acoperite cu vată, și se țin până se răcesc.
– Se pot pune picături în nas din suc de ceapă stors prin tifon și diluat cu apă 1:1.
– Se ung nările cu unguent de gălbenele (calendula) sau alt unguent, și timp de 40 minute se pun în nas tampoane din usturoi pisat în tifon.
– De 4-5 ori pe zi se pun în nas timp de 20 minute tampoane cu suc de aloe.
– Se pisează usturoi, se amestecă cu miere de albine în proporții egale. Se bea înainte de culcare câte 1 lingură amestecat cu apă fiartă.
– 2 linguri de ulei se încălzesc 30 minute pe baie de abur, se răcesc. Se adaugă 4 căței de usturoi pisat și 1/2 ceapă pisată. Peste 2 ore se strecoară prin tifon și se unge nasul pe interior.
– Clătiți nările cu apă minerală caldă sau cu soluție făcută dintr-un pahar de apă caldă, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, și 5-8 picături de soluție de iod.
PENTRU RĂCEALĂ
– Prăjiți făină de grâu într-o tigaie uscată, opăriți-o cu apă clocotită. Folosiți infuzia în loc de ceai.
– Cu suc de cartofi clătiți gâtul și cavitatea bucală (gargară).
– Dacă nu aveți în casă substanțe antipiretice, aplicați la tălpi sfeclă roșie dată prin răzătoare și ceapă tăiată mărunt.
– Cu același scop se pun sticle cu apă rece sub braț și sub genunchi.
– Puteți să fierbeți câțiva cartofi spălați bine; sfărâmați-i și adăugați 1 lingură de ulei vegetal și 2-3 picături de soluție de iod. Aplicați pe piept și gât un șervețel cu piureul de cartofi. Acoperiți cu un fular sau basma groasă caldă. Compresa se ține până la răcirea cartofilor.
– Dacă aveți febră, turnați în cadă apă foarte rece până la glezne (30 cm) și stați în picioare fix 1 minut. După 1 minut încălțați ciorapi de lână și timp de 15 minute umblați repede prin cameră, fără să vă opriți. Culcați-vă în pat încălzit și înveliți-vă foarte bine.
– Răceala se tratează și cu ceai din cuișoare făcut din 10-15 bucăți la 1 pahar de apă clocotită și ținut acoperit 30 minute. Se bea de 3-4 ori pe zi, eventual îndulcit cu miere de albine.
– Răgușeala cu dureri de gât se vindecă în timp de o zi: Fierbeți 1 litru de apă, turnați-o peste 400 g de tărâță (poate fi și amestec din mai multe cereale: grâu, porumb, secară, etc). Țineți în termos sau acoperit 30 minute. Se beau câte 50-70 g, fierbinte, de mai multe ori.
– Dacă aveți gripă, preparați un amestec din 1/2 litru de lapte călduț, 1 ou proaspăt, 1 linguriță de miere de albine, 1 linguriță de unt. Se bea toată compoziția înainte de culcare. Ziua se folosește infuzie din 1 linguriță de măceș, 1 lingură coacăze, 1 lingură de zmeură și 1 lingură de miere de albine. Peste compoziția obținută se toarnă 150 g apă clocotită, se lasă timp de 15 minute, se strecoară. Se bea de 3 ori pe zi câte 1/2 pahar.
– Dacă suferiți de răceală, luați 2 jumătăți de coajă de nucă și umpleți-le cu usturoi pisat sau tăiat mărunt. Fiecare coajă o țineți cu degetele astfel încît buricele degetelor mari să fie strâns lipite de usturoi.
– Pentru profilaxie și tratament în timpul epidemiilor de gripă se ține sub limbă 1 linguriță de tutun timp de 1 oră.
Acest articol a fost preluat de pe www.boli-medicina.com
