Rețete dulci… de post



Bomboane din biscuiți
Ingrediente: 400 g biscuiți simpli, 3 linguri de zahăr, o cană de apă, două linguri de cacao, 200 g de margarină vegetală, nucă sau vișine din vișinată, nucă de cocos, esență de rom și de vanilie și coajă de lămâie.
Mod de preparare:zahărul se topește în apă, se adaugă praful de cacao și esențele de rom și de vanilie se dă într-un clocot. Biscuiții se fărâmițează și se amestecă bine cu siropul răcit, apoi se omogenizează cu margarina și se adaugă coaja de lămâie.
Se fac mici biluțe din compoziția rezultată și se pune în mijlocul lor miez de nucă sau o vișină. Se tăvălesc prin nucă de cocos și se dau la rece.
Ruladă cu mere și stafide
Ingrediente pentru aluat:un pahar de ulei, o jumătate de pahar de borș, 30 g de drojdie, 750 g de făină.
Ingrediente pentru umplutură: șase mere, 80 g zahăr, 75 g nucă zdrobită, 75 g de stafide, o lămâie, două linguri de pesmet, două linguri de rom, două lingurițe de scorțișoară.
Mod de preparare:se face o cocă din ingredientele pentru aluat, se frământă și se întinde o foaie dreptunghiulară. Merele se curăță și se dau pe răzătoare, apoi se pun într-un castron împreună cu zahărul, stafidele, coaja rasă de lămâie și romul.
Se presară scorțișoară și se amestecă. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius și se tapetează o tavă cu hârtie pentru copt. Compoziția cu mere se întinde pe foaia de aluat, apoi se presară pesmetul și un strat de nucă zdrobită și se rulează. Se pune rulada în tavă și se crestează din loc în loc cu un cuțit. Se introduce la cuptor 45 de minute. (Sursa: Libertatea)