Cartofi gratinați cu pește afumat
Ingrediente:
750 g cartofi fierți, 200 g mazăre (conservă), 150 g pește afumat, ulei pentru formă, 1/2 legătură de pătrunjel verde, 1/2 legătură de codițe de ceapă verde, 200 g maioneză de post, sare, piper, nucșoară, (pentru 4 porții)
Mod de preparare:
Se curăță cartofii de coajă și se taie felii. Se unge o formă și se așează straturi, împreună cu mazărea și peștele afumat (fâșii). Se taie codițele de ceapă rondele, iar pătrunjelul se toacă mărunt, apoi se amestecă cu maioneza, sare și piper și se toarnă peste cartofi. Se bagă la cuptorul încins (200ˇC). Se lasă 15-20 de minute și se servește cu salată verde.
Pârjoale din pește
Ingrediente:
Pentru 10 porții: 2 kg pește, 300 g ceapă, 150g pâine, 200 g făină, 200 g pesmet, 50 g usturoi, 250 ml ulei, 100 ml vin alb, 1 legătură mărar, sare, piper măcinat, după gust.
Mod de preparare:
Peștele se decongelează, se curăță, se decapitează, se eviscerează, se spală, se filetează (dezosează) și se taie în bucăți. Ceapa se curăță, se spală, se taie felii, apoi se înăbușă în 100 ml ulei și 100 ml supă de pește. Se răcește și se amestecă cu bucățile de pește și pâinea înmuiată în 100 ml vin și supa de pește, apoi stoarsă. Se trec componentele prin mașina de tocat carne cu sita fină. În pasta obținută se adaugă o parte din făină, piperul, usturoiul curățat și pisat, mărarul curățat, spălat și tăiat mărunt, sare. Se amestecă bine componentele până se omogenizează. Din compoziția rezultată se modelează pârjoale de mărimea unui ou, care se trec prin făină, pesmet și se prăjesc în ulei înfierbântat. Se servesc câte una sau două la porție, cu diferite garnituri de legume.
Vă reamintim că duminică, 16 aprilie, este Duminica Floriilor, și se mănâncă pește. (www.gustos.ro)

