Rețete delicioase de post



Păstăi cu sos de roșii
500 gr păstăi
1000 gr roșii
100 gr ceapă
2 căței de usturoi
sare, piper
pătrunjel
Pregătire:
Tăiați ceapa feliuțe și păstăile în bucăți de 3-4 cm lungime după ce le-ați curățat de ațe. Căliți păstăile în puțină apă, timp în care dați roșiile pe răzătoare. După 5 minute adăugați ceapa și după ce s-a înmuiat puneți sosul de roșii. Lăsați să dea câteva clocote până se fierb păstăile, condimentați și adăugați usturoiul pisat. Serviți cu pătrunjel. Opțional 2 linguri de oțet balsamic în timpul fierberii.
Dovlecei marinați cu usturoi
Ingrediente:
3-4 dovlecei
3 căței de usturoi, tăiați mărunt
2-3 linguri ulei de măsline
1-2 linguri oțet balsamic sau zeamă de lămâie
1 linguriță oregano
sare
piper proaspăt măcinat
Pregătire:
Dovleceii se spală bine (nu se decojesc), li se taie capetele și se feliază pe lung, în fâșii foarte subțiri. Feliile se frig pe ambele părți pe grătar sau pe aragaz într-o tigaie neunsă. Se prepară marinata din restul ingredientelor (cu sare și piper după gust), la care se adaugă treptat feliile de dovlecel imediat ce au fost scoase de pe foc și se amestecă bine. Se lasă să stea cel puțin 1/2 oră înainte de a se servi. Aceeași rețetă se poate face și cu felii de vânătă, cu fulgi de chili în loc de piper negru.
Tofu marinat la cuptor
Ingrediente:
200 g tofu
1 lingura ulei de măsline
1/2 lingura oțet balsamic
2 linguri sos de soia
100-150 ml apă
1-2 căței de usturoi pisați sau feliați (opțional)
1 linguriță fulgi de drojdie uscată (opțional)
1 linguriță semințe de susan (opțional)
1-2 lingurițe boia dulce sau iute, cimbru sau alte mirodenii preferate
sare, piper proaspăt măcinat, după gust
Pregătire:
Pentru marinată, se combină toate ingredientele în afară de tofu. Dacă tofu este deja sărat, se prepară o marinata cu mai puțin sos de soia/sare. Tofu se spală bine și se taie felii și se așează într-un vas termorezistent. Marinata se toarnă deasupra, astfel încât să acopere tofu. Se acoperă cu un capac sau cu folie de plastic și se lasă la rece peste noapte sau cel puțin 2 ore. Apoi vasul se introduce în cuptor, la 180 C, și se lasă aproximativ 1 oră sau până când feliile de tofu devin maronii și au început să se usuce (lichidul trebuie să se absoarbă complet)
(http://www.svr.ro)