Pentru cina de Ziua Îndrăgostiților, gastronomii propun două rețete care vor încânta simțurile, cu note afrodisiace – somon cu sos vinegretă din fructul pasiunii și o prăjitură din ciocolată, nucșoară și scorțișoară, decorată cu o cremă spumoasă aromatizată cu ghimbir.
Pentru rețeta cu somon marinat sunt necesare următoarele ingrediente: 1 fileu de somon de aproximativ 300 de grame (fără piele și oase), 2 linguri de sare de mare grunjoasă, o lingură și jumătate de zahăr tos, o jumătate de lingură de piper măcinat, frunze de ceapă verde, 50 de grame de spanac (sau orice frunze preferați – rucola, salată verde etc.), vinegretă (2 fructe ale pasiunii, 4 linguri de ulei de măsline, sare, piper după gust).
Fileul de somon se spală și se usucă cu un prosop curat. Se amestecă sarea, zahărul, piperul și se presară pe cele două fețe ale fileului, care se așază pe un platou și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă la marinat șase ore, întorcându-se carnea o singură dată.
Ceapa se spală, se taie mărunt. Se prepară vinegreta: pulpa fructului pasiunii se pasează, se adaugă uleiul și se amestecă bine cu ajutorul unui tel. Se adaugă sare și piper după gust.
Somonul se spală cu apă rece, pentru a elimina urmele de sare. Se taie carnea în cuburi de circa 1 centimetru, se repartizează pe două farfurii, se decorează cu frunze de spanac proaspăt (sau salată la alegere), se acoperă cu sos și ceapă tocată. Se servește cu o felie de pâine țărănească proaspătă.
Pentru rețeta de prăjitură cu ciocolată sunt necesare următoarele ingrediente: 200 de grame de unt (plus o nucă de unt pentru uns forma de prăjitură), 200 de grame de zahăr, 200 de grame de ciocolată neagră, 4 ouă, 150 de grame de făină, 1 linguriță de praf de copt, 1/2 linguriță de nucșoară pudră, 1/2 linguriță de scorțișoară pudră, 15 cireșe confiate, tăiate în sferturi, cremă (50 de mililitri de frișcă lichidă, 1/2 linguriță de ghimbir pudră, 30 de grame de zahăr).
Cuptorul se încălzește la 180 de grade Celsius. Ciocolata se taie în bucăți, la fel și untul și se topesc pe baie de aburi. Ouăle se bat cu zahărul până amestecul devine spumos și albicios. Se adaugă peste ouă făina, praful de copt, nucșoara, scorțișoara și compoziția de ciocolată. Amestecul se bate cu telul, se adaugă cireșele și se mai amestecă puțin. Se unge cu unt o formă de prăjitură, se varsă aluatul și se coace 35 de minute.
Se bate frișca, iar când începe să se umfle se adaugă zahărul și ghimbirul și se continuă baterea până devine fermă.
Prăjitura se decorează cu frișca după ce s-a răcit. Se obțin opt porții.