Rețete de post



Prăjitură cu gem
Ingrediente:
Blat:
1 cană de zahăr
1/2 cană apă
1/2 cană ulei
1 linguriță praf de copt
1 cană făină
Crema:
200 grame margarină
1-2 linguri zahăr farin
gem de prune
2 lingurițe rom
Zahăr pentru ornat
Mod de preparare:
Blatul:
1/2 cană zahăr se arde și se stinge cu 1/2 cană apă rece. Amestecul rezultat se fierbe la foc mic până se dizolvă tot zahărul.
Separat se freacă 1/2 cană zahăr cu 1/2 cană ulei. Zahărul ars se adaugă peste acest amestec. Se adaugă praful de copt și făina (dacă coca se prinde de degete mai adăugați făină). Aluatul se împarte în 4 bucăți. Fiecare bucată se întinde și se coace pe dosul tăvii.
Crema:
Margarina se freacă cu zahărul farin și cu gemul.
Foile se stropesc cu un sirop făcut din apă și rom.
Intre foi se pune cremă.
Opțional,în cremă puteți adăuga nucă dată prin mașină!
Prăjitură dietetică cu grâu și orez
Ingrediente:
Pentru blatul 1:
1 cană grâu,
10 linguri pesmet,
6 linguri miere,
1 cană miez de nucă măcinat,
un vârf de cuțit sare,
Pentru blatul 2:
1 cană orez,
200 g nucă cocos,
3 linguri miere,
2 pliculețe zahăr vanilat,
Fructe: mere, banane și alte fructe la alegere.
Mod de preparare:
Grâul se pune la fiert până se înmoaie. Separat se pune și orzul, la fiert.
Pentru blatul 1 : grâul fiert se amestecă cu mierea, pesmetul și nuca. Se așează într-o tavă, se uniformizează pe toată suprafața.
Pentru blatul 2: orezul fiert se amestecă cu nuca de cocos, mierea, zahărul vanilat. Compoziția rezultată se întinde peste primul strat. Se ornează cu fructe. Se dă la rece. Se taie apoi cu diferite forme sau pahar și se așează pe platou. Se mai poate presăra fistic mărunțit.
(sursa: www.gastropedia.ro)