Sarmale de post cu stafide
Ingrediente:
- 2 kg varză
- 400 ml ulei
- 400 g orez
- 150 g bulion
- 250 g ceapă
- 1 kg roșii
- 150 g stafide
- sare și piper
Mod de preparare sărmăluțe de post: Uleiul se încinge într-o tigaie și se adaugă ceapa tăiată solzișori. După ce se călește se adaugă orezul, sarea, piperul, bulionul și stafidele.
Această compoziție se folosește pentru umplerea sarmalelor.
Sarmalele se așează într-o cratiță alternând cu roșii tăiate rondele. Peste acestea se pune apa, uleiul fierbinte și puțin bulion.
Se țin la cuptor aproximativ 2 ore și se servesc.
(www.viata-sanatoasa.com)
Mâncărică de spanac
Ingrediente:
- spanac
- un cățel usturoi
- trei cepe verzi cu coadă
- sare
- ulei de măsline
- piper
- sos de soia
- pastă de tomate
- lămâie
Mod de preparare:
Se ia o legătură bună de spanac și se spală, asta e cel mai complicat, durează mult, trebuie să rupi rădăcinile.
Se încinge într-o tigaie mare ulei de măsline și se călește un cățel de usturoi, după un minut se adaugă cepele verzi tocate, se mai călește 3 minute și se pune spanacul spălat tăiat după pofta inimii.
Se îndeasă capacul tigăii peste maldărul de spanac și se lasă cam 5 minute. Când spanacul își schimbă culoarea și devine verde viu, se adaugă o linguriță de sos de soia și una de pastă de tomate, se stoarce jumătate de lămâie peste, se mai gustă de piper sau sare.
În principiu, spanacul proaspăt înăbușit ar trebui să lase apă, dacă nu este foarte proaspăt trebuie adăugată un pic de apă. În apă se mai poate adăuga o linguriță de amidon și un strop de sos Worchesterschire. Toate se fierb până ce se omogenizează.
Pâine de casă
Ingrediente:
- 5 căni făină
- 3 lingurițe de sare
- 3 lingurițe de zahăr
- 2 linguri jumătate de ulei
- 2 căni jumătate de apă călduță
- un pliculeț cu drojdie uscată
Mod de preparare:
Se amestecă sarea, zahărul, făina și drojdia. Se toarnă încet apa, se încorporează și se frământă cam 15 minute (mai precis până te poți dezlipi de acolo) moment bun pentru a adăuga uleiul și a mai frământa până intră de tot în aluat (5 min.)
Se lasă la crescut într-un loc călduț acoperit de un prosop gros, ajută dacă se culcă și pisica alături. După 20 minute se ia aluatul și se modelează: franzelă, împletită.
Se așează în tavă. Se aprinde cuptorul la maxim, se pune recipientul cu coca pe aragaz și se acoperă, tot cu prosopul gros, se lasă până își dublează aproape volumul.
Se dă cuptorul la mai mic, cam 180 de grade Celsius, se pune o cană de apă caldă în cuptor, și alături se introduce recipientul cu viitoarea pâine. Se coace 25 de minute.
(www.egustos.ro)