Rețete de post



Gogoși
Ingrediente:
250 ml. apă
70 ml. ulei
1 linguriță sare
6 linguri zahăr
1 sticluță esență rom
coajă rasă de lămâie și de portocală
500 gr. făină
1 pachețel drojdie
Mod de preparare:
Frământă aluatul bine (din toate ingredientele) și lasă-1 la dospit cam jumătate de oră. După ce a dospit îl mai frămânți un pic și lași din nou la dospit, la cald, cam 15-20 minute. Apoi întinzi o foaie groasă cam de jumătate de centimetru.
Cu un pahar tai rotocoale, pe care le lași pe masă la crescut. Între timp încingi uleiul într-o tigaie mai mare și pui gogoșile la rumenit. După ce s-au făcut, le scoți pe hârtieabsorbantă și le pudrezicu zahăr farin amestecat cu zahăr vanilat.
Trufe de post

Ingrediente:
800 gr. ciocolată menaj de post
150 gr. margarină
200 gr. cacao
150 gr. nucă
2 linguri cu apă rece
esență de rom
Mod de preparare:
Zdrobește nucile cu sucitorul sau cu ajutorul unei sticle. Rade o parte din ciocolată, iar restul rupe-o în bucățele. Amestecă ciocolata rasă cu cacao. Pune cubulețele de ciocolată într-un vas. Adaugă două linguri de apă și topește la bain-marie. Când ciocolata s-a topit complet, adaugă margarina.
Bate energic până obții o compoziție cremoasă. Încorporează nuca măcinată și câteva picături de esență de rom sau vanilie, apoi ia cu lingurița din compoziție, dă prin amestecul de cacao și ciocolată rasă și formează mingiuțele apetisante. Poți adăuga în compoziție și câteva stafide înmuiate în puțin rom. În mijlocul bomboanelor, poți pune câte o vișină din vișinată sau chiar din compot.
Sursa: www.restaurantedelux.ro)