Pizza cu ciuperci
Ingrediente: un blat de pizza, ulei, bulion de ardei, 100 de grame de măsline fără sâmburi, 500 de grame de ciuperci, două cepe potrivite, un morcov, o bucățică de țelină, sare și piper.
Preparare: Curăță ceapa și pune-o la călit în puțin ulei. Adaugă ciupercile curățate și tăiate bucățele. Adaugă morcovul și țelina date prin răzătoarea fină. Lasă totul să se călească și să scadă bine. Adaugă sare și piper.
Pune foaia de pizza în tavă, unge-o bine cu pastă de ardei (poți folosi și bulion amestecat cu puțin muștar, un pic de zahăr, sare și piper). Întinde tocănița de ciuperci și presară din belșug măsline. Introdu pizza în cuptor, la foc potrivit, 30-40 de minute. (http://retete.eva.ro/mancaruri/pizza-cu-ciuperci-articol-27780.html)
Prăjitură cu miere și nuci
Ingrediente: o linguriță de bicarbonat, 6 linguri pline cu miere de albine, 500 de grame de făină, 5 linguri de ulei, o nucă de drojdie, un praf de sare, dulceață, 250 de nuci pisate, zahăr pudră, coajă de portocală și vanilie.
Preparare: Desfă nuca de drojdie cu puțin zahăr și las-o la cald. Amestecă mierea cu bicarbonatul și pune-le în bain-marie la foc mic până se topesc. Adaugă uleiul, jumătate din făină, apoi drojdia înmuiată, coaja de portocală, vanilia și sarea. Amestecă totul cu mâna și frământă aluatul, încorporând și restul de făină, până rezultă un aluat suplu și nelipicios. Lasă coca o jumătate de oră la dospit, iar apoi împarte-o în două, întinde două foi, unge-le cu dulceață (de care ai, de care îți place) și presară nuca pisată, amestecată cu zahăr. Rulează, nu prea strâns, așază ruladele în tăvi unse cu ulei și tapetate cu făină. Foarte potrivite sunt tăvile de cozonac. Coace prăjitura 40-50 de minute la foc potrivit. Servește-o pudrată cu zahăr. Se taie bine caldă. (www.retete.eva)