Salată de crudități
Ingrediente:
1 măr mare (2-3 mai mici)
1 morcov mare
jumătate dintr-o varză dulce mică (opțional)
jumătate de rădăcină de țelină
jumătate de pahar cu apă
1 lingură zahăr
jumătate de lămâie
1 linguriță rasă de sare
2 lingurițe ulei de măsline
piper după gust
Prima dată preparăm dressing-ul din jumătatea de pahar cu apă, zahărul, sarea, zeama de la lămâie și uleiul de măsline. Îl amestecăm bine până se topesc toate granulele de sare și zahăr. Adăugăm piper după gust.
Varza o tăiem julien, cât de subțire putem. Mărul, morcovul și țelina le spălăm, le curățăm și le dăm pe răzătoarea mare. Mărul va fi ultimul răzuit pentru că este cel care se oxidează cel mai repede. Amestecăm bine toate legumele cu mărul și adăugăm dressing-ul. Păstrăm salata la frigider pentru cel puțin jumătate de oră înainte de a o servi.
Tocană de ceapă
Ingrediente:
-6 cepe,
-4 roșii,
-1 morcov,
-3 căței de usturoi,
-1 legătură de mărar,
-1 pahar cu ulei,
-zahăr,
-sare,
-piper,
-boia,
-oțet
Mod de preparare:
Se curăță ceapă, se taie mărunt și se călește împreună cu morcovul (dat pe răzătoare) și cu boiaua. Atunci când ceapa capătă o nuanță gălbuie, se adaugă roșiile, oțetul, zahărul, sarea, piperul și se lasă la fiert timp de 10 minute. Când tocana este gata se va adăuga mărarul.
Supă de fasole cu ulei de măsline
Ingrediente pentru 6 porții:
-1 cană cu fasole albă (uscată),
-câteva cănițe cu apă,
-1/4 de cană cu bucăți de ceapă (tocată mărunt),
-1 bețișor de țelină (tocat mărunt),
-1 morcov mediu (tocat mărunt),
-1 linguriță cu sare,
-1 linguriță cu oregano,
-1/2 de linguriță cu busuioc,
-1 dovlecel mic (tocat felii),
-1 ardei gras mic (tăiat mărunt),
-3 sau 4 căței de usturoi (zdrobiți),
-90 de grame de pastă de roșii,
-piper negru,
-1 cană cu măsline negre (feliate),
-1 lingură cu suc de lămâie,
-1 roșie medie (tăiată felii),
-1 mână de pătrunjel (tocat mărunt).
Mod de preparare:
Spală fasolea, pune-o într-un vas cu apă și las-o pe foc timp de 1 oră și 15 minute. După aceasta, pune uleiul de măsline într-o tigaie, lasă-l să se încălzească, după care adaugă ceapa, țelina, bucățile de morcov, sarea și ierburile. Lasă tigaia pe foc timp de 10 minute, amestecă din când în când. Apoi adaugă bucățile de dovlecel, ardeiul gras, usturoiul și mai lasă tigaia pe foc timp de 5 minute. După aceasta, adaugă peste legume pasta de roșii, măslinele, piperul și sucul de lămâie.
Adaugă toate legumele, inclusiv zeama, peste supa de fasole. Amestecă din când în când, acoperă vasul și lasă vasul la foc mic timp de 15 minute. La final, se adaugă felii de roșie și pătrunjel (tocat mărunt). (www.dietetik.ro)