Cartofi cu verdețuri
Ingrediente:
12 cartofi mari
100 ml ulei
100 gr orez
1 ceapă
2-3 căței de usturoi
1 leg. pătrunjel
1 leg. tarhon
1 leg. mărar
sare, piper
Preparare:
Se spală bine cartofii în apă rece și se pun la fiert în coajă, cu o linguriță de sare. Când sunt pe jumătate fierți, se scot, se lasă puțin să se răcească, după care se curăță de coajă și se golesc de miez. Verdețurile tocate mărunt se călesc în ulei după care se amestecă cu orezul fiert, se potrivește de sare și piper și se mai lasă pe foc 3-4 minute. După ce ați umplut cartofii cu acest amestec, puneți-i într-o tavă cu puțin ulei și coaceți-i la cuptor până se rumenesc deasupra.
Fursecuri de post
Ingrediente:
150 g margarină
2 linguri cu miere
5 linguri zahăr tos
20 linguri zahăr pudră
250 g făină albă
80 g alune prăjite (nesărate)
1 lingura zeamă de lămâie
1 linguriță rasă de bicarbonat de amoniu
un praf de sare
Preparare:
Frecăm spumă margarina cu zahărul, adăugăm mierea, zeama de lămâie, amoniacul și sarea. Adăugăm făina cernută în prealabil, amestecăm bine până obținem un aluat omogen. Din acest aluat luăm o bucată ceva mai mare decât o alună, din care facem o biluță. Așa procedăm până terminăm tot aluatul. Punem pe o furculiță câte o biluță, pe care o introducem într-un vas cu apă ca s-o umezim, apoi o tăvălim în zahăr pudră și prin alune pisate. Căutăm să le apăsăm ușor cu degetele, pentru a se putea prinde alunele. Le dăm o formă de disc, eventual le putem apăsa ușor cu furculița și le așezăm în tava tapetată cu hârtie pentru copt. În cuptorul încins moderat, lăsăm tava aproximativ 10 minute, până capătă o culoare aurie frumoasă. Dacă dorim după ce am format fursecurile, le putem unge deasupra cu puțină apă, presărăm zahăr pudră și alune pisate, căpătând un aspect mai plăcut.