Rețete de post



Sarmale cu porumb și morcov
Ingrediente pentru 20 de sarmale: 2 morcovi mari, 50 gr. porumb dulce din conservă, 20 foi de varză, 180 gr. orez, sare, boia de ardei dulce, 30 gr. bulion, 50 ml ulei, 2 cepe, cimbru, 2 roșii mari și proaspete.
Mod de preparare: ceapa tăiată mărunt se pune la călit, apoi se adaugă morcovul ras și porumbul. Orezul, după ce a fost spălat și scurs, se adaugă peste ceapă, morcov și porumb și este lăsat câteva minute pe foc. Se amestecă continuu. Se adaugă cimbru, boia dulce, bulion, sare după gust. După ce compoziția a fost gata, ne ocupăm de foile de varză.
Foile de varză se taie, selectându-se bucățile în care compoziția poate fi împachetată cu ușurință. În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se așează puțină compoziție și se rulează foaia de varză cu mâna dreaptă. Mâna stângă se strânge căuș pentru a nu lăsa să se desfacă tubul de varză, iar cu degetele de la mâna dreaptă se presează marginile foii de varză spre interior și astfel se formează sarmaua.
Sarmalele se așează în straturi succesive, în forma de melc. Când am terminat de pus sarmalele în oală, adăugăm apă cât să le acopere, tăiem două roșii rondele (sau bulion) și le așezăm deasupra. După ce au fiert la foc mic, sarmalele se pot lăsa încă 20 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 grade.
Ștrudel cu mere
Ingrediente: 1 pachet de foi de plăcintă; 1 kg de mere; 3 plicuri de zahăr vanilat; 2 linguri de zahăr; 1 lingură de scorțișoară măcinată; câteva picături de esență de rom; ulei; 5 nuci.
Mod de preparare: După ce merele au fost tăiate și răzuite, adăugăm zahărul, zahărul vanilat, scorțișoara și esența de rom. Ungem foile de plăcintă cu ulei și le punem una peste alta până când terminăm tot pachetul. Peste foi adăugăm amestecul de mere și rulăm până la jumătate pe lățime. Apoi, din cealaltă parte, rulăm tot până la jumătate și tăiem pe jumătate rulourile. Ele trebuie puse cu „încheietură” dedesubt, astfel încât să nu se poată desprindă în timpul coacerii. Le ungem cu ulei iar deasupra punem miez de nucă. Se dă la cuptor (180°C) timp de 30 minute. După ce au fost scoase și s-au „odihnit” 20 de minute, sunt pudrate cu zahăr. (www.crestinortodox.ro/retete-post/)