Negresă
Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusă)
Ingrediente:
o lingură rasă de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie sau oțet de mere
un borcan de 400 g. gem
1 1/2 borcan de 400 g. cu apă
10 linguri de zahăr
1 pahar de ulei
4-5 linguri de cacao
20 de linguri făină (trebuie să iasă compoziția ca la chec)
Puteți adăuga în compoziție la alegere nucă, alune, stafide, nucă de cocos.
Mod de preparare:
Într-un castron se toarnă gemul, apa, uleiul, zahărul, cacao, bicarbonatul stins în zeama de lămâie sau oțet de mere, puteți adăuga după preferință nucă, alune, stafide, nucă de cocos, se amestecă bine, după care se adaugă făina. După ce se omogenizează bine compoziția obținută se toarnă în tava unsă în prealabil cu puțin ulei sau margarină. Prăjitura se încearcă cu scobitoarea pentru a vedea când este gata. Când este coaptă se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr și se taie după preferință. Este o prăjitură simplă, se prepară foarte rapid și este tare delicioasă.
Salată de post în straturi
Ingrediente:
2 sfecle roșii fierte, rase pe răzătoarea mare
4 cartofi fierți dați pe răzătoare
2 morcovi fierți, dați pe răzătoare
5 cepe feliate
maioneză de post
ulei de măsline
oțet
1 lămâie
condimente
măsline, gogoșar, pătrunjel – pentru ornat
Mod de preparare:
– sfecla se condimentează și se asezonează cu 2 linguri de ulei de măsline și o lingură de zeamă de lămâie. Se așază pe un platou.
– ceapa se opărește în baiț din apă, oțet și condimente, se strecoară, se amestecă cu maioneza și se împarte în 3 părți
– o parte se așterne peste sfeclă.
– morcovul amestecat cu zeama de lămâie și o lingură de ulei de măsline, sare, se așterne peste stratul de ceapă
– se întinde cel de-al doilea strat de ceapă
– următorul strat este din cartofi amestecați cu 3 linguri de ulei de măsline, sare, piper
– se întinde ultimul strat de ceapă, se nivelează cu un strat subțire de maioneză și se ornează cu măsline, gogoșar, pătrunjel. (sursa: www.gustos.ro)