1. Sos de busuioc
Durata: 10 minute
Ingrediente:
O ceașcă de ulei, o lingură de făină, o ceașcă de apă, 2 lingurițe de busuioc uscat, sare, piper
Mod de preparare:
Făina se adaugă în uleiul încins și se lasă să se rumenească. Se adaugă puțin câte puțin apa, amestecându-se mereu să nu se facă cocoloașe. Se lasă la foc mic, până se îngroașă. Se adaugă busuioc și se potrivește de sare și piper. În acest mod se pot prepara și sosurile de mărar, cimbru, tarhon, salvie.
2. Aperitiv crocant cu ton (pentru zilele când este dezlegare la pește -16 aprilie – Floriile
Durata: 5 minute
Ingrediente:
2 conserve ton în apă, 3-4 castraveți murați, 3-4 linguri maioneză de post, piper, felii prăjite de pâine
Mod de preparare:
Se scurge bine tonul de apă, se taie castraveții murați mărunt (sși se storc în pumn). Se amestecă toate ingredientele într-un castron și se servește pe pâine prăjită.
3. Icre de post
Durata: 25 minute
Ingrediente:
1 ceașcă de griș, 3 cești de suc dulce de roșii, 2-3 cepe, 1 ceașcă de ulei, sare, piper
Mod de preparare:
Sucul de roșii se pune la foc mic să clocotească. Se adaugă în ploaie grișul, se amestecă cu grijă până ce grișul se umflă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcorească. Se adaugă puțin câte puțin uleiul, frecându-se cu lingura de lemn sau cu mixerul până se încorporează tot uleiul. La sfârșit se adaugă, după gust, ceapa fin tocată, sarea și piperul. (www.culinar.ro)