Rețete de post



Sarmale cu fasole albă
Ingrediente:
300 gr fasole albă,
1 varză murată,
1 ardei,
2 morcovi,
100 gr orez,
1 cană suc de roșii,
1 lingură pastă de tomate,
1 ramură cimbru,
1 legătură mică mărar,
sare, piper,
1 foaie de dafin
Mod de preparare:
Sarmalele cu fasole albă se prepară astfel: se pune fasolea la înmuiat de pe o zi pe alta. A doua zi, se pune la fiert și se schimbă apa de câteva ori.
Frunzele de varză se curăță de cotoare, apoi se lasă în apă rece, să se desăreze. Se curăță de cotor și semințe ardeiul, se taie cubulețe, ceapa se taie mărunt, iar morcovii se dau pe răzătoare. Se pun apoi la călit, pe rând, ceapa, apoi se adaugă ardeiul și morcovul. După ce s-au înmuiat bine, se adaugă orezul spălat, 50 ml apă și se lasă la înăbușit. Se lasă compoziția la răcit, apoi se amestecă cu fasolea fiartă și scursă, cu pasta de tomate, cimbrul și mărarul tocate mărunt, sare și piper. Se formează sarmalele din foile de varză și umplutura de fasole. Se taie frunzele rămase și cotorul mărunt și se pun pe fundul vasului. Se adaugă sarmalele și deasupra restul de frunze rămase. Se toarnă sucul de roșii, apă cât să le cuprindă, apoi se pune frunza de dafin și se fierbe totul aproximativ o oră, o oră și jumătate.
Conopidă cu roșii și usturoi
Ingrediente:
1 kg conopidă,
100 ml ulei de măsline,
2 roșii,
75 ml. oțet de vin roșu,
2-3 căței de usturoi,
1 legătură pătrunjel,
sare, piper
Mod de preparare:
Conopida cu roșii și usturoi se prepara astfel: se desface conopida în bucățele, apoi se fierb la aburi, 20 de minute. Separat, se zdrobește usturoiul, se pune într-un borcan, se adaugă uleiul, oțetul, roșiile mărunțite, sare, piper și se agită bine. Se așază conopida pe un platou și se acoperă cu sosul obținut. Pătrunjelul tocat mărunt se presară deasupra.
(sursa: culinar.ro)