Rețete de post



Foto: CORBIS
Foto: CORBIS

Mâncare de post cu castraveți Ingrediente:
– castraveți / se poate și castraveți murați,
– ardei / ardei iute,
– sare,
– ulei,
– făină,
– mărar verde. Mod de preparare:
Se curăță castraveții de coajă, de preferat castraveți mai mari și se taie rondele fine / sau tăiați feliuțe pe lungime, castraveți murați. Se sărează potrivit castraveții (cei care nu sunt murați) și se lasă un sfert de oră să se înmoaie, apoi se storc cu mâna. Zeama nu se aruncă. Se pun apoi castraveții și un ardei tocat / sau un ardei iute la înăbușit în ulei încins, cu puțină apă, sau dacă nu vreți, se poate și fără apă.
Se prepară între timp un sos la rece: se amestecă făina cu ulei cât să o cuprindă și treptat adăugăm zeama stoarsă de la castraveți și apa caldă, până se obține un sos care se pune peste castraveți.
Se mai fierbe puțin mâncarea cu sosul și se presară puțin mărar verde.
Se servește cu garnitură de cartofi nature sau piure de cartofi.

Cartofi umpluți cu ciuperci
Ingrediente: 6 cartofi mari, 2 cepe, 3 morcovi, 500 g ciuperci, verdeață, margarină, ulei, sare, piper.
Cartofii se spală și se pun la fiert cu coajă. În apa în care fierb se pune un praf de sare. Separat se spală și se curăță ceapa și morcovii. Ceapa se taie mărunt, morcovii se dau prin răzătoarea mică, și se pun la călit cu puțin ulei. Ciupercile se spală se taie felii, se fierb cu sare, și se rumenesc separat.
După ce s-au fiert cartofii se curăță de coajă, se taie pe jumătate, li se scoate miezul, și se freacă cu 2 lingurițe de margarină, cu piper și cu verdeață tocată mărunt.
Cartofii se umplu cu acest amestec și se așează pe un platou. Deasupra se pun ceapa și morcovii căliți. Se servesc calzi cu garnitură de ciuperci rumenite și cu salată verde.
E o rețetă ușor de făcut, gustoasă și pe deasupra sățioasă. Poftă bună!
(sursa: www.topfemina.ro)