Rețete de post



Plăcintă cu ciuperci și mazăre
Plăcintă cu ciuperci și mazăre

Plăcintă cu ciuperci și mazăre
Aluat:
15 linguri făină,
15 linguri apă minerală,
7 linguri ulei,
50 g margarină + 2 linguri făină.
Umplutura:
200 g ciuperci (eu am folosit din cutie),
150g mazăre,
2 linguri de ulei,
sare, piper, rozmarin,
maghiran
și un sos făcut din:
50 ml ulei,
50 g făină sau amidon,
450 ml apă sau supă de legume.
Preparare:
Se face un aluat din faină, ulei și apă minerală, se amestecă separat margarina cu cele două linguri de făină până se obține o compoziție cremoasă. Se pudrează planșeta cu făină și se întinde aluatul într-o singură foaie (nu prea mare).
Pe foaie întindem uniform compoziția cremoasă, rulăm și dăm la rece cca. 30 min.
Ciupercile și mazărea se înăbușă în 2 linguri de ulei la foc mic, adăugând și puțină apă. După ce se răcește se amestecă cu sosul iar condimentele, sarea și piperul se pun după gust.
Împărțim aluatul în două părți egale și facem două foi. Tava se pregătește cu hârtie pentru copt și se așează prima foaie apoi umplutura peste care așezăm cea de-a doua foaie. Ungem plăcinta cu ulei și putem presăra susan sau mac.
Se coace în cuptorul încălzit, la foc mic timp de 45 min.
Mențiuni:
Se poate folosi ca umplutură și mere rase sau dacă nu vrem să fie de post: brânză, carne tocată.
Pifteluțe cu cartofi în sos de roșii
Pentru pifteluțe: 5 cartofi, 1 lingură margarină, sare, piper, 1 cană făină albă, ¼ plic cu praf de copt, ulei pentru prăjit.
Pentru sos: 1 ceapă mare, 4-5 linguri ulei, 5-6 linguri legume congelate (mazăre, morcov, porumb, etc.), 1 cățel usturoi, 1 cană suc de roșii, sare, alte condimente.
Preparare:
1. Se curăță cartofii, se fierb și se face un pireu consistent adăugându-se și margarina, sarea, piperul. După ce se răcește se îmbracă vasul cu folie alimentară și se dă la frigider până a doua zi.
2. Pireul rece se amestecă cu făina, praful de copt până se obține un aluat nu foarte consistent, atât cât să poată fi modelat. Dacă mai este nevoie se mai adaugă făină.
3. Se modelează cu mâna udă pifteluțe, se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins.
4. Se curăță ceapa, se călește în ulei apoi se adaugă legumele congelate, un praf de sare, 1 căniță cu apă și se fierbe până se înmoaie un pic legumele (10 min.).
5. Se adaugă sucul de roșii, se potrivește gustul cu sare, se adaugă cățelul de usturoi pisat și se mai lăsă 10 min.
6. Se așează pe farfurie pifteluțe, se toarnă sos deasupra.
Mențiuni:
Se servesc calde. Nu se fierb pifteluțele în sos pentru că se înmoaie prea tare.
(www.reteteculinare.ro)


Pifteluțe cu cartofi în sos de roșii
Pifteluțe cu cartofi în sos de roșii
Plăcintă cu ciuperci și mazăre
Plăcintă cu ciuperci și mazăre