Prăjitură cu nucă de cocos și stafide
Ingrediente:
200 grame nucă de cocos
300 grame zahăr
200 grame stafide albe
2 linguri cacao
un pliculeț de amoniac
coajă de lămâie și portocale
400 grame făină
400 ml. vin alb
2 plicuri zahăr vanilat
stafide negre sau coacăze uscate pentru decor
Mod de preparare:
Se face un aluat din fulgii de cocos, zahăr, făină, vanilie, coajă de portocale și lămâie, stafide și vin, în care s-a stins amoniacul. Se dă deoparte circa 2/5 din acest aluat și restul se amestecă cu două linguri de cacao.
Se așează într-o tavă mai mică decât cea clasică de cuptor de aragaz, alternând fără o regulă cele două aluaturi. Se nivelează, se aruncă o mână de coacăze sau stafide negre pe deasupra (acestea se presează să se așeze în aluat) și se dă la copt în cuptorul încălzit. Se coace circa 50 minute la foc potrivit. Se caută cu paiul (scobitoarea) ca orice prăjitură. Se taie când e rece complet.
Mod de servire: se servește la temperatura camerei
Prăjitură cu nucă și miere
Ingrediente:
3 pahare de apă
1 pahar de ulei
3-4 pahare de făină
un pahar de zahăr
5 linguri de miere
esență de vanilie
esență de rom
o mână de nuci
stafide
1 praf de copt
cacao
Glazura:
6 linguri de zahăr
6 liguri de apă
6 linguri de ulei
2 linguri de cacao
Mod de preparare:
Pregătirea acestei rețete de prăjitură de post se începe prin amestecul apei cu zahărul. Adăugăm pe rând celelalte ingrediente, uleiul, făina, praful de copt, mixăm până se omogenizează bine compoziția, apoi adăugăm mierea, esența de vanilie, nuca măcinată și stafidele.
Oprim două linguri de compoziție și le amestecăm cu una de cacao.
Tapetăm o tavă dreptunghiulară cu făină și hârtie de copt și turnăm compoziția rezultată în tavă, peste care vom pune și compoziția de cacao pe care o împrăștiem cu ajutorul unei furculițe prin toată tava.
Dăm la cuptor circa 20-25 de minute, verificăm făcând testul cu scobitoarea.
Între timp pregătim glazura:
Amestecăm toate ingredientele și le punem la foc mic până dă un clocot, două, apoi lăsăm să se răcească.
Mod de servire:
După ce am scos prăjitura din cuptor o lăsăm să se răcorească și apoi turnăm glazura peste ea. Se poate tăia mai întâi și apoi se pune glazura.
(Sursa: www.culinar.ro)