Rețete de post

Rețete de post



Rețete de post
Rețete de post

Sărmăluțe cu orez
În perioadele de post, în satele din Moldova se pregătesc și acum sărmăluțe sau găluște de post. Iată cum se face umplutura:
– ceapa tocată mărunt se călește în ulei. Alături, într-o oală cu apă fierbinte, se pune orezul la umflat. După ce se umflă, se adaugă și el puțin la călit, împreună cu ceapa. După ce acest amestec se răcește, se adaugă câteva linguri cu zarzavat murat (amestec de morcov, pătrunjel, praz, ardei, puse la murat din toamnă), sare, piper și o mână bună de mărar tocat, uscat.
-r după ce umplutura se răcește suficient, se umplu frunzele de varză murată, în prealabil desărate câteva ore într-un lighean cu apă rece, sau, după preferință, frunze de hrean uscate, opărite și pregătite dinainte, frunze de viță sau de podbal desărate și ele cu ceva timp înainte.
Vărzări moldovenești
Aluatul: se prepară un aluat de post, cu făină, puțin ulei și drojdie, în care, în loc de apă, trebuie să folosiți numai borș acru, de putină. Va ieși un aluat foarte fraged.
Umplutura: varza murată se desărează puțin, se undește în ulei, se răcește, apoi se adaugă puțin piper proaspăt măcinat.
Se întinde aluatul și se fac plăcințele mici, care se lasă puțin la crescut în tavă, apoi se ung cu apă îndulcită cu zahăr și se dau la cuptor, la foc potrivit.
(Ziarul Lumina)



Recomandări

Tradițiile spirituale ale Mănăstirii Hagigadar de Adormirea Maicii Domnului, respectate și în acest an de sute de credincioși