Rețete de post



Ciuperci gătite țărănește
500 g ciuperci proaspete, 1 ceapă, sare, piper, 1 ceașcă de vin, mărar tocat, 1 ceașcă ulei
Se curăță și se spală ciupercile, se taie felii subțiri și se pun
într-o cratiță cu o ceapă tocată și o ceașcă de ulei. Se acoperă cratița și se lasă să fiarbă la foc mic. Peste sosul rezultat se pune o ceașcă de vin alb, sare și piper. Când au scăzut bine, se adaugă verdeața și se ia cratița de pe foc. Ciupercile se servesc fierbinți, cu mămăliguță.
Mâncare de cartofi
1 kg cartofi, sare, 1 ceașcă ulei, 2 roșii decojite, sare, 1 ardei gras, 2 morcovi, 2 cepe, verdeață tocată (mărar)
Se curăță morcovii și ceapa, se taie fideluță și se pun să se înmoaie într-o cratiță puțin adâncă cu o ceașcă de ulei. Se adaugă din când în când câte puțină apă pentru ca legumele să se înmoaie și să nu se ardă. Când morcovul s-a înmuiat, se taie ardeiul fideluță și se adaugă peste morcovi și ceapă. Se curăță cartofii, se spală și se pun în cratiță cu zarzavatul, se acoperă cu apă caldă, se adaugă sare și o foaie de dafin și se fierb acoperit, la foc mic. Când se înmoaie bine toate, se colorează mâncarea cu felii de roșii (sau bulion) și se lasă să mai fiarbă 10 min. La sfârșit se adaugă verdeața tocată. Se servește cu salata de murături. (www.retete.ro )