Rețete de post



Melcișori cu varză
Melcișori cu varză

Melcișori cu varză
Ingrediente:
1 pachet foi de plăcintă
o varză tocată
o ceapă tocată mărunt
sare, piper, paprika (boia) și cimbru uscat
ulei (o ceșcuță)
(smântână dulce lichidă – o ceșcuță – dacă se face varianta de dulce)
Mod de preparare:
Se călește ceapa și apoi se adaugă varza, se condimentează foarte bine și se pregătește ca orice varză călită. Nu se lasă să se moaie de tot și nu se adaugă sos de roșii, ci paprika pentru culoare. Se pune mai mult piper decât de obicei pentru că umplutura trebuie să fie mai condimentată. Se lasă într-un castron să se răcească până sunt gata de umplut melcișorii.
Se iau două foi de plăcintă și se ung cu pensula cu foarte puțin ulei, apoi se adaugă alte două foi peste ele și se stropesc ușor cu smântână. Se taie pe lung pe jumătate și se pune varza în mijloc astfel încât să se poată rula un fel de ștrudel cu diametrul de cca. 2 cm. Se rotește ruloul încât să se obțină un melcișor.
Se procedează la fel cu restul de foi până se termină umplutura. (Dacă sunt de dulce: se pun melcișorii în tavă și se ung ușor pe deasupra cu smântână încât să se aurească la copt și să nu se crape foaia).
Se coc la foc potrivit timp de 30 de minute sau până sunt aurii.
(www.reteteculinare.ro)
Pateuri cu cartofi
Ingrediente:
1,2 kg cartofi, 500 g făină, 200 g margarină, 200 g ulei, 100 g zahăr farin, sare
Instrucțiuni:
1) Cartofii se fierb în coajă, se curăță și se dau prin mașina de tocat.
2) Se adaugă făina și sarea și se frământă bine.
3) Din acest aluat se întinde o foaie pe suprafața căreia se întinde margarina, se împăturește foaia și se pune la rece timp de 30 de minute.
4) Apoi se întinde din nou și se repetă operația de câteva ori.
5) La sfârșit se taie în dreptunghiuri de mărime potrivită, care apoi se prăjesc.
6) După prăjire se presară cu zahăr.
(www.sfintele-pasti.com)