Găluște cu prune
Ingrediente folosite:
800 g cartofi
100 g făină
100 g pesmet
2 linguri de zahăr pudră
scorțișoară măcinată
500 g prune
150 g margarină, sare
Mod de preparare:
Cartofii se spală și se fierb în coajă, în apă cu sare. După fierbere se scot, se curăță de coajă, se toacă, apoi se amestecă cu făină și sare.
Se frământă până se obține un aluat care se întinde pe planșeta presărată cu făină în foaie groasă de 1 centimetru și se taie în pătrate.
Separat se spală prunele, se scot sâmburii, iar în locul lor se pune zahăr.
În fiecare pătrat de aluat se așază câte o prună, se învelește și se modelează rotund. Găluștele se pun la fiert în apă cu sare și se lasă aproape 15 minute.
După fierbere se trec prin pesmetul rumenit în margarină și se presară cu zahăr și scorțișoară.
Salată oltenească de cartofi și verdețuri
Ingrediente folosite:
600 g cartofi
2 legături de ceapă verde
2 legături de usturoi verde
100 g fasole verde, 100 g ridichi
o legătură de pătrunjel
o legătură de mărar
125 ml ulei, 50 ml oțet, sare
Mod de preparare:
Se fierb cartofii în apă cu sare, se curăță și se taie cubulețe.
Fasolea se taie bucăți și se fierbe în apă cu sare.
Ceapa, usturoiul, pătrunjelul și mărarul se toacă mărunt.
Ridichile se toaca feliuțe, se amestecă totul și se adaugă sare, ulei și oțet.
Paste cu sos de vinete:
Ingrediente folosite:
2 vinete
250 g macaroane
o ceșcuță de ulei
2 căței de usturoi
1 kg roșii
2 linguri de bulion
o legătură de busuioc, piper, sare
Mod de preparare:
Se taie vinetele cuburi mici, se sărează și se lasă o oră în strecurătoare. Apoi se spală de sare și se scurg.
Se prăjesc ușor în ulei. Într-o oală se călește usturoiul tăiat, se adaugă roșiile tăiate mărunt, fără coji și semințe.
Se lasă la foc mic până scade sosul. Se adaugă condimentele și verdeață tocată și se mai lasă câteva minute la foc.
Macaroanele se fierb în apă sărată cu două linguri de ulei și se scurg.
Se servesc calde, cu mult sos.
(Sursa: www.retetedepost.com)