– Caramele cu nuci
Ingrediente: zahăr și miez de nucă fărâmițată mare, puțin ulei
Mod de preparare: Zahărul se pune la topit pe foc. După ce s-a topit (nu ars) se adaugă nucile. Se unge cu ulei o altă formă, de preferință plată ca o tavă de cuptor sau o formă speciala cu diferite adâncituri (care vor da forma bomboanelor). Se toarnă compoziția și se lasă să se întărească. În funcție de forma folosită ies diferite feluri de bomboane. Dacă s-a folosit o tavă plată, caramele se porționează cu un cuțit umed încă înainte de întărirea completă a compoziției.
– Gogoși de cartofi
Ingrediente: 1/2 kg. cartofi, 5 linguri de făină, marmeladă, ulei, zahăr vanilat, puțină sare
Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă; după ce s-au fiert se curăță de coajă și se zdrobesc. După ce s-au răcit se adaugă făina, uleiul și sarea și se frământă un aluat ca de pâine. Se întinde și se taie bucăți ca pentru gogoși. În mijlocul fiecărei bucăți de aluat se pune 1 linguriță cu marmeladă. Se taie apoi alte bucăți de aluat, mai mici, care vor servi drept capac la cele în care s-a așezat marmelada. Cele două bucăți se lipesc apăsându-se roata cu degetele. Se mai lasă puțin să crească, iar apoi se pun la prăjit în ulei încins. Se scot când sunt rumene, se pun pe un șervet care absoarbe surplusul de ulei. Se servesc presărate cu zahăr vanilat.
– Prăjitură cu bulion
Ingrediente: aluat – 2 linguri de ulei, 2 linguri de zahăr, 2 linguri de bulion, 14 linguri făină, 1 linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lămâie sau oțet; sirop: 2 căni cu zahăr, 2 căni cu apă; crema: nuci măcinate și gem
Mod de preparare: Se frământă toate ingredientele, se împarte aluatul în 3 părți și se coc 3 foi pe fundul tăvii, tapetată în prealabil cu făină. Din 2 căni de zahăr și 2 căni apă se face un sirop mai gros cu care se însiropează cele 3 foi. Se face o cremă din gem amestecat cu nuci măcinate și se umplu foile. Opțional se poate adăuga glazura de cacao deasupra ultimei foi.
– Halva de griș
Ingrediente: aluat -1 pahar de margarină sau ulei, 1 pahar de griș, 2 pahare de zahăr, 4 pahare de apă, 1 ceașcă de nuci tăiate bucăți mici, esență de migdale amare, scorțișoară măcinată
Mod de preparare: Se fierbe zahărul în apă până capătă consistență de sirop. Se înfierbântă margarina (sau uleiul) și se adaugă grișul. Se amestecă cu lingura de lemn. Se adaugă, cu grijă, siropul, nuca și esența de migdale. Se amestecă până se observă că halvaua se desprinde singură de pe pereții cratiței. Se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop și se lasă să se umfle grișul. Se răstoarnă pe un platou și se pudrează cu scorțișoară. (www.paste.lx.ro )
