Rețete de post



Cartofi umpluți cu orez
Ingrediente: cartofi – 1,5 kg, ceapă – 150 g, ciuperci – 250 g, orez – 100 g, ulei – 100 ml., mărar – 1 legătură, făină – 30 g, piper, sare, 100 ml. bulion.
Mod de preparare:Curățăm cartofii, îi tăiem în două și le scoatem miezul. Ceapa o tocăm mărunt și o călim în ulei. Peste ceapă adăugăm orezul și ciupercile opărite și 4 căni de apă. Le lăsăm pe foc. După ce orezul a fiert, punem după gust piper și mărar. Cu această compoziție umplem cartofii scobiți.
Așezăm cartofii într-un vas și dăm totul la cuptor pentru circa 30 minute (cuptorul să fie încălzit înainte). Când sunt gata, adăugăm bulionul diluat în 100 ml. apă. Lăsăm cartofii în cuptor pentru aproximativ 10 – 15 minute, ca să se întrepătrundă. Poftă bună.
Plăcintă cu mere
Ingrediente:
500 g de făină, 3 linguri de ulei, o linguriță de sare, 150 ml. apă călduță, 1,5-2 kg. de mere, 5 linguri de zahăr, o lingură rasă de scorțișoară pisată, griș
Mod de preparare:
1. Cum se pregătesc merele:
Se spală, se curăță de coajă, se rad pe răzătoarea cu ochiuri mari, se storc de zeamă bine de tot, se pun într-un castron, se amestecă cu cele cinci linguri de zahăr și cu scorțișoara.
2. Foile
Se pune făina într-un castron, se face loc la mijloc și se pune uleiul, sarea și apa. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe să se lege, se frământă bine cu mâna. Se face o cocă potrivit de moale. După ce a fost bine frământată, coca se bate de masă și se lasă zece minute la un loc cald, dar nu umed, acoperit cu un șervet cald sau cu o cratiță încălzită (de preferat ultima variantă).
Se împarte coca în două, se întinde foaia subțire, cu vergeaua din lemn, se mai întinde și cu mâna pe unde este mai groasă. Trebuie să iasă o foaie foarte subțire. Se lasă sa se usuce câteva minute. La fel se procedează cu cealaltă foaie.
Se ia prima foaie, se unge cu ulei și apoi se pun merele, cu lingura. Se presară griș peste mere, după aceea, se face sul, se taie în două și se pune în tava unsă cu ulei. Se procedează în mod identic cu cealaltă foaie. Cele patru suluri din tavă se ung pe deasupra cu ulei, cu ajutorul unei pensule (sau cu pană).
Se baga tava la cuptor (bine încins). Plăcinta se coace timp de o oră la foc moderat.
Când e gata coaptă, se scoate din cuptor, se lasă 10 minute, după care se presară cu zahăr pudră și se taie bucăți dreptunghiulare.
(Sursa:www.moldovacrestina.info)