Paste cu dovlecei
Ingrediente:
250 g paste
3 dovlecei mijlocii
2 cepe
200 g ciuperci
1 căpățână de usturoi
2 linguri ulei
1 linguriță de sare
1 linguriță boia dulce
busuioc pisat
Mod de preparare:
Pastele se pun la fiert în apă cu puțin ulei și un praf de sare. Când sunt gata se strecoară și se așează într-un vas. Ciupercile se curăță, se taie feliuțe și se pun la fiert, separat de paste. Dovleceii, curățați de coajă se taie rondele subțiri. Cepele se taie solzișori și se călesc în ulei, împreună cu ciupercile și dovleceii. Se lasă să se înăbușe împreună. Separat, se prepară un sos din usturoiul pisat, sare, 1 lingură de ulei, busuioc, boia și 2-3 linguri de apă. Se amestecă bine. Legumele înăbușite se toarnă uniform peste paste și apoi se toarnă sosul de usturoi.
Sarmale de post cu nuci
Ingrediente:
20 foi de varză
1 cană orez
2 morcovi
1 țelină mijlocie
4 cepe
1 foaie dafin
2 linguri nuci pisate
1 cană suc de roșii
1 legătură verdeață,
1 crenguță de cimbru
sare
ulei
piper
Mod de preparare:
Foile de varză se opăresc, dacă varza este crudă, și se lasă la scurs. Morcovii și țelina se dau pe răzătoarea mică, ceapa se toacă mărunt și se pun toate, la călit într-o cratiță cu ulei, 2-3 minute. Într-un castron se pune orezul, ceapa, morcovii, țelina, sarea, piperul, verdeața tocată, nucile pisate și se amestecă bine. Cu această compoziție se umplu foile de varză și se învelesc cu grijă. Se pun într-o cratiță, deasupra lor se toarnă apă clocotită, cât să le acopere cu cca. 5 cm. Se pune foaia de dafin și crenguța de cimbru. Se dau la cuptor la foc mic, și după circa 20 minute de fiert se adaugă și sucul de roșii și se mai lasă să fiarbă încet. După 15 minute veți avea cele mai gustoase sărmăluțe.
(Sursa: http://delly.garbo.ro)