Variantă de meniu
Se prepară 100 de grame de paste integrale la care se adaugă sos din ulei de măsline, ceapă, morcov, roșii, ardei, ciuperci și pătrunjel.
Supa de legume nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Pentru prepararea supei, avem nevoie de: ceapă, morcov, ardei, buchețele mici de broccoli, pătrunjel și crutoane din pâine integrală.
La serviciu, vă propunem o salată de crudități pregătită dintr-un măr, doi morcovi, o țelină, zeama de lămâie, două lingurițe de nuci măcinate și pătrunjel tocat.
Ca desert, ce poate fi mai răcoritor ca o salată de fructe: un măr, un sfert de banană, o portocală, un kiwi, câteva boabe de strugure, scorțișoară, două lingurițe de nuci măcinate și esență de vanilie.
(www.tonica.ro)
Salată de sfeclă roșie cu ceapă
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 500 g sfeclă roșie fiartă, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură oțet alb, 1/4 linguriță muștar iute, 2-3 picături de tabasco (sau alt sos iute), sare, piper negru măcinat, 3 cepe mici tăiate rondele subțiri, 1 căpățână mare de salată verde, 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt.
Mod de preparare:
Se curăță sfecla de coajă și se taie felii subțiri. Pentru sos, se amestecă uleiul, oțetul, muștarul și sosul iute (Tabasco) și se gustă de sare și piper. Se pune sfecla într-un castron nu prea adânc, se toarnă sosul peste ea și se lasă două ore să se pătrundă.
Se țin rondelele de ceapă circa un minut în apă clocotită, se scurg, se lasă să se răcească și se răsfiră peste sfeclă.
Se „tapetează” un platou cu frunze de salată, spălate și zvântate, se pun deasupra sfecla și rondelele de ceapă, se presară cu pătrunjel și se servește salata cu sosul separat.
Orez cu stafide și ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g stafide, 100 g margarină, 1 lingură ulei de măsline, 1/2 ceapă verde tocată, 250 g orez cu bobul lung, 1 cub Vegeta, sare, piper negru, 100 g ciuperci proaspete curățate și tăiate felii, 1 lingură semințe de pin.
Mod de preparare:
Se înmoaie stafidele în apa clocotită și se încinge cuptorul la 160 grade. Se încinge uleiul într-o cratiță și se călește ceapa circa 10 minute până ce începe să se rumenească.
Se adaugă orezul și se călește 2-3 minute la foc potrivit, amestecând întruna.
Se dizolvă cubul de Vegeta în 1/2 l apă clocotită și când începe să fiarbă zeama, se toarnă peste orez. Se sărează, se piperează și se dă 15-20 de minute la cuptor (cu capac), până ce absoarbe tot lichidul.
Între timp, se călesc ciupercile 5 minute într-o lingură cu margarină și în altă tigaie se rumenesc – tot în puțin ulei sau margarină – semințele de pin.
Se amesteca ușor orezul, ciupercile, stafidele scurse, semințele de pin și o lingură de margarină, se gustă de sare și piper și se servesc imediat.
(www.formulaas.ro)