Grâu cu miere, stafide, nuci
Ingrediente:
250 g grâu decorticat sau arpacaș, 100 g stafide, 150 g nuci mărunțite, câteva linguri cu miere după gust, coajă rasă (lămâie, portocale), zahăr vanilat.
Instrucțiuni:
1 ) Spălăm în mai multe ape reci grâul.
2 ) Punem grâul într-o oală mai mare, adăugăm apă ca să acopere grâul cam un lat de palmă și fierbem la foc mic, până s-a fiert grâul.
3 ) După ce s-a fiert, adăugăm mierea sau zahărul, nucile, stafidele și mirodeniile.
4 ) Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldura cât mai mult.
Ghiveci
Ingrediente:
1 kg cartofi, 1 kg dovlecei, 1 kg morcovi, 1 kg mazăre, 1 vânată, 1 kg roșii, 1 căpățână de usturoi, 1 praz, 1 ardei gras, 1 ceașcă ulei, 5 cepe mari, 1 legătură de mărar și pătrunjel, sare, piper, foi de dafin
Instrucțiuni:
1 ) Curățăm și spălăm zarzavaturile.
2 ) Ceapa, prazul și ardeiul tăiate solzi se călesc în ulei.
3 ) Adăugăm în ordine: cartofii, vânăta, mazărea, morcovii și dovleceii tăiați rondele.
4 ) Punem apa, fără să se depășească nivelul zarzavaturilor.
5 ) Când sunt bine fierte, adăugăm roșiile decojite și date prin răzătoare, usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul și câteva foi de dafin.
6 ) Mai lăsăm pe foc 10 minute.
7 ) După ce se îndepărtează de pe foc, adăugăm verdeața tăiată mărunt. (www.crez.org)