Ghiveci călugăresc
Ingrediente:
6 cartofi tăiați cuburi
2 morcovi tăiați rondele
2 ardei grași tăiați cuburi
1 vânătă tăiată cuburi
3 cepe tăiate mărunt
250 ml. suc de roșii mai gros
100 ml. ulei
150 gr. mazăre
150 gr. fasole verde
1 măr tăiat
3-4 căței usturoi
sare, piper, foi de dafin, verdeață tăiată mărunt
Preparare:
Într-o cratiță mare se pune tot uleiul, se adaugă ceapa, morcovul, ardeii și se călesc pe foc mic 3-4 min. Se pun și cartofii, se mai lasă încă 5 min.
Adăugăm restul legumelor (mazărea, fasolea, vânăta), mărul, foile de dafin, sare, piper și 500 ml. apă caldă, amestecăm să se omogenizeze bine toate. Acoperim cratița cu un capac și lăsăm la foc mic 30 min.
Nu amestecăm cu lingura în mâncare, pentru a nu se sfărâma legumele. Răsucim cratița, în stânga și în dreapta, ca la sarmale.
Luăm apoi capacul, adăugăm sucul de roșii, usturoiul tăiat mărunt (sau presat/zdrobit), și dăm la cuptor pentru 25-30 min., cu focul mic.
Este gata când sosul a scăzut suficient.
„Halvaua turistului”
Ingrediente:
– Semințe oleaginoase (de floarea soarelui, mac, alune, arahide, dovleac, nuci) crude (neprăjite)
– Miere de albine, după gust
– Pudră de cacao
– Scorțișoară
– Pudră de roșcove (are gust asemănător cu cacao și o serie de calități: nu conține cofeină, îmbunătățește digestia, scade nivelul colesterolului din sânge, acționează ca un antioxidant)
Pregătire:
Se dau la mixer semințele până devin mărunte. Se adaugă praful de roșcove, o lingură de cacao, scorțișoară, și, după preferințe, se pot adăuga bucățele de baton de vanilie, coajă rasă de la o lămâie sau alte arome naturale.
Se amesteca totul și se adaugă miere, astfel încât la frământarea cu mâna, să se formeze o masă ca a unui aluat dens. Se modelează din acest aluat o formă în care dorim să-l păstrăm: fie sub formă de batoane învelite în folie de plastic, fie îl presăm bine în godete de plastic sau borcane. Se va păstra astfel la frigider fără să se strice sau să se oxideze chiar și un an!
Mențiuni:
Se numește „halvaua turistului”, pentru că acest preparat conține aproape toate enzimele, proteinele, vitaminele necesare funcționării corpului, și poate servi ca supliment alimentar atunci când, din diverse motive, nu putem avea o masă consistentă. Este un preparat pur, natural, viu! Ideal pentru studenți, elevi sau pentru cei care nu au pauză de prânz la locul de muncă. Timp de preparare: 40 minute (Sursa: www.reteteculinare.ro)