Sos de ceapă cu curry
Ingrediente
3 cepe,
500 ml supă de legume (se pot folosi cuburi de tip knorr sau maggi),
2-3 linguri făină,
1 linguriță curry,
sare, piper, ulei măsline,
Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei, aproximativ 20 minute la foc domol, având grijă să nu se ardă. Separat se încing 2 linguri ulei se adaugă făina și se amestecă 2 minute continuu. Se adaugă puțin câte puțin supă de legume, amestecând continuu până se îngroașe. Se adăugă curry, sare și piper. Se adaugă ceapă și se amestecă bine până se încorporează.
Varză călită
Ingrediente
1 varză mare crudă sau murată,
1 lingură bulion sau 3 roșii decojite,
1 crenguță cimbru,
1 foaie de dafin,
sare, ulei, piper boabe,
Mod de preparare:
Varza se taie mărunt. Dacă este proaspătă, se freacă cu sare. Varza tocată se pune să fiarbă înăbușit cu o ceașcă de ulei și o ceașcă de apă, câteva minute. Când sucul de varză a scăzut de tot, se adaugă o lingură de bulion sau roșiile tăiate bucatele. Se pune cimbrul, foaia de dafin și piperul boabe. Varza se fierbe încet. Este gata când s-a înmuiat bine. Se servește caldă, cu ardei iute și mămăliguță.
Sos picant de roșii
Ingrediente:
2 cepe,
4 roșii,
100 ml vin,
5-6 căței de usturoi,
1 legătură tarhon,
1/2 lămâie,
sare, ulei, piper,
Mod de preparare:
Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește în ulei. Roșiile se opăresc pentru a scoate cu ușurință pielița, se scot semințele, se toacă mărunt și se adaugă peste ceapă. Se pune sare, piper și tarhonul tocat fin, se stinge cu vin și se lasă 2-3 clocote. Când se servește se adaugă mujdei și zeamă de lămâie. Se servește la fripturi sau paste.
(www.gastropedia.ro)