Rețete de post



Gogoși de post cu dulceață Foto: stefanfamily.net
Gogoși de post cu dulceață Foto: stefanfamily.net

Gogoși de post cu dulceață
Ingrediente: 1 kg făină de grâu, 4-5 linguri zahăr, 1 cubuleț mic de drojdie (40 g), 1 pliculeț zahăr vanilat, 1 linguriță esență de rom, coajă rasă de la o lămâie, 100 g zahăr praf, 400 g dulceață, puțină sare.
Mod de preparare: Se cerne făina într-un castron, în mijlocul ei se face o adâncitură și acolo se toarnă plămădeala făcută din drojdia sfărâmată, frecată cu zahăr, cu 3 linguri făină și cu 100 ml apă călduță. Se presară plămădeala cu puțină făină și se acoperă vasul cu un șervet mai gros. Vasul se pune într-un loc mai cald. După ce plămădeala a crescut, se adaugă în vas apă călduță și se amestecă pentru a cuprinde toată făina. Se pun sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie și romul și se frământă un aluat potrivit de tare. Se lasă aluatul la dospit, cel puțin 30 de minute, acoperit, în loc cald. Din aluat se întinde pe masa de lucru o foaie care să aibă grosimea de 0,5 cm. Pe jumătate din foaie se pun din loc în loc, cu o lingură, grămăjoare de dulceață. Între acestea trebuie să fie o distanță de 10 cm cel puțin. Jumătatea de foaie cu dulceață se acoperă cu cealaltă jumătate de foaie. Se presează cu degetele foaia de deasupra peste cea de jos, printre grămăjoarele de dulceață. Cu ajutorul unui pahar de vin se decupează apoi gogoșile, având grijă ca dulceața să fie plasata în mijlocul gogoșii, nu la margine. Se apasă marginile aluatului, pe locul tăieturii, ca să se prindă bine și să nu se desfacă la prăjit. Se lasă gogoșile 15-20 de minute la crescut, pe masa de lucru, și apoi se prăjesc într-o tigaie în care s-a pus mai mult ulei. Dacă se prăjesc în tigaie cu ulei puțin, gogoșile nu cresc frumos. Se presară pe deasupra cu zahăr praf cât sunt calde încă.
Nudli de post
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 linguri apă, făină cât cuprinde, 500 g pesmet sau nuci măcinate, 200 ml ulei, 100 g zahăr, sare.
Mod de preparare: Se spală cartofii și se fierb cu coajă cu tot în apă cu sare. Când s-au înmuiat, se lasă la răcit și se curată. Se dau apoi pe răzătoarea mică sau prin mașină de tocat carne. Se adaugă la cartofi două linguri de apă și atâta făină câtă trebuie până când se obține un aluat mai tare, mai vârtos. Din aluat se fac suluri lungi, de grosimea unui deget. Din ele se taie bețișoare egale ca dimensiune, cam 5 cm. Acestea se fierb în apă cu sare. Sunt fierte când se ridică la suprafața apei. Se scurg de apă și se pun într-un castron. Pesmetul sau nucile măcinate se prăjesc în ulei. Când devin roșcate la culoare, se toarnă peste bețișoarele fierte de aluat. Se presară cu zahăr, se amestecă bine în castron și se servesc nudlii calzi.
(Otilia Țeposu www.formula-as.ro)