Ciuperci gătite țărănește
Ingrediente:
500 g ciuperci proaspete, 1 ceapă, sare, piper, 1 ceașcă de vin, mărar tocat, 1 ceașcă ulei
Se curăță și se spală ciupercile, se taie felii subțiri și se pun într-o cratiță cu o ceapă tocată și o ceașcă de ulei. Se acoperă cratiță și se lasă sa fiarbă la foc mic. Peste sosul rezultat se pune o ceașcă de vin alb, sare și piper. Când au scăzut bine, se adaugă verdeața și se ia cratița de pe foc. Ciupercile se servesc fierbinți.
Iahnie de fasole cu spanac
Ingrediente:
500g fasole uscată, 2 cepe mari, 2 morcovi, 3-4 căței usturoi, 1-2 foi de dafin, 500 g spanac, sare, piper, boia, cimbru.
Instrucțiuni:
Alegem fasolea înlăturând corpurile străine, o spălăm, apoi o punem la înmuiat în apa fără sare (câteva ore) sau de seara până dimineața. Trebuie să schimbăm apa de două ori.
Radem 2 morcovi și 1 ceapă pe răzătoarea mare și călim în puțin ulei.
Punem fasolea la fiert împreună cu morcovii și ceapa călite.
Între timp curățăm, spălăm, opărim spanacul și lăsăm să se scurgă.
Tocăm o ceapă și usturoiul și călim puțin cu o lingură de ulei.
Spanacul tăiat îl amestecăm cu ceapa și usturoiul pe care le-am călit, adăugăm sare, piper și boia.
Compoziția o punem într-un vas rezistent la cuptor, iar deasupra punem fasolea fiarta fără zeamă și presărăm puțin cimbru.
Ținem la cuptor 30 min.
Servim cu murături.
Dovlecei cu măsline
Ingrediente:
2 dovlecei, 1 cățel usturoi, 1 ceapă, 100 g măsline, 5 linguri ulei, 1 cană vin alb, 1 lingură făină, zeamă de lămâie, busuioc, 1 legătură pătrunjel, sare, piper.
Instrucțiuni:
Spălăm dovleceii (în coajă) și după ce i-am șters de apă, îi tăiem în felii de 1 cm grosime.
Peste rondelele de dovlecei punem puțină zeama de lămâie, sare și piper și îi trecem prin făină.
Prăjim rondele în ulei pe ambele părți și le așezăm pe un platou.
Curățăm și tăiem mărunt ceapa și usturoiul, pe care le călim și stingem cu bulion, vin și zeamă de lămâie.
Adăugăm puțin piper și verdeața tocată mărunt.
Tăiem măslinele în felii și le punem peste dovleceii din platou, iar deasupra turnăm sosul.
Ținem în frigider cel puțin 15 min.
Îi servim reci.
Varianta: Dovlecei rondele
Se prepară ca și cei cu măsline, cu deosebirea că nu punem măsline și sos, în schimb se pune ceva mai mult piper.