Legume umplute de post
Ingrediente: Cartofi mari, gulii, dovlecei, orez, ciuperci, 1 morcov, pătrunjel, mărar, ceapă verde, piper, boia, vegeta, sare
Mod de preparare: Cartofi, guliile sau dovleceii se scobesc și se păstrează miezul mărunțit pentru sos. Se pregătește o compoziție din 4 linguri de orez, 4 ciuperci champignon sau 1 borcan de ciuperci tăiate, piper pisat, pătrunjel verde și mărar tăiat mărunt, 1 linguriță de vegeta. Se umplu legumele mari (pot fi și ardei sau gogosari de umplut, nu numai gulii, cartofi sau dovlecei). Legumele umplute împreună cu miezul mărunțit se pun la fiert într-un sos obținut din 2 linguri de ulei, puțină boia, vegeta, sare, piper, făină – 1 lingură și 1 lingură bulion, 1/2 linguriță zahăr. Se fierbe până cand sosul scade de două degete și până a fiert orezul din compoziție.
Ciorbe verzi
Ingrediente: 1/2kg urzici, 6 legături stevie, 3 legături lobodă, 1 morcov mare, 3 legături ceapă verde, piper, borș sau zeamă de varză acră
Mod de preparare: Verdețurile se pot prepara împreună, sau simple sau combinate câte două. Important este ca ele să fie spălate foarte bine, apoi tăiate. Ceapa verde se taie în bucăți mai mari și se călește într-o lingură de ulei. Se călește cu verdețurile. Se fierbe cu piper boabe, puțină sare, eventual orez, morcov, călit și el cu verdețurile, 4 litri apă și vegeta. Se adaugă apoi borșul sau zeama de varză acră, eventual un pic de pătrunjel sau mărar verde sau amândouă. Ciorbele sunt revitalizante.
(www.pastefericit.com)