Supă – cremă de legume
Ingrediente:
4 l apă, 2 cepe, 250 g roșii, 300 g cartofi, 2 căței de usturoi, 1 mână de fasole, fidea, ulei
Instrucțiuni:
1) Se prăjește ceapa în ulei fără să se îngălbenească. Se toarnă deasupra apă sau de preferință apa în care a fiert alt zarzavat, de exemplu conopidă, fasole etc.
2) Se pune la fiert într-o oală, se adaugă roșii frumoase și bine coapte, cartofii curățați și tăiați bucăți, sare și usturoi. Se acoperă și se lasă să fiarbă.
3) Se trece prin sită și se lasă să mai dea câteva clocote.
4) Înainte de a servi, se adaugă fasolea verde fiartă și tăiată în bucățele mici.
Clătite de post
Ingrediente:
100 g făină, 100 ml apă minerală, 50 g ulei, 25 g zahăr, sare
Instrucțiuni:
1) Se amestecă toate ingredientele și se bat bine până se obține o pastă de consistența unei smântâni subțiri.
2) Se coc într-o tigaie, fără să se lipească.
3) După fiecare clătită se unge fundul tigăii cu ulei. La clătitele de post, lipsa oului face ca foaia să se rupă ușor. De aceea, se fac mai groase.
4) Ca desert, se pot umple cu magiun sau dulceață.
5) Ca aperitiv, se pot umple cu varză, urzici, spanac etc.
(www.gustos.ro)